Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bátaapáti: tárló a tárolóban

  • 2006. május 01.
  • humusz
Turisztikai látványossággá vált Bátaapáti közelében a nagymórágyi völgyben épülõ atomtemetõ, ahol a 2008-as átadást követõen végleges helyére kerül majd a paksi atomerõmûbõl származó kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék. A Népszabadság cikke.

 

 

A radioaktív hulladékok tárolására szolgáló létesítmény lejtős aknájában - ahová érdeklődők is bemehetnek - nemrég állandó kiállítást nyitottak. A tárlaton a felszín alatti kutatási programról és annak céljáról, valamint a felszíni létesítményekről 14 nagyméretű tabló ad tájékoztatást.

Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. igazgatója elmondta: a völgybe két párhuzamos, egymástól 110 méterre levő lejtős akna fut, amelyeket 200 méterenként összekötnek. A vájatok hossza most 600 méternél tart, elérve a 250 méteres mélységet a gránit- és a löszréteg alatt. Az alagútszerű vájatok végleges hossza 1700 méter lesz. Az egyik alagúton szállítanak majd, a másik a szellőzés céljára szolgál.

A beruházásra eddig 18 milliárd forintot fordítottak, a kutatás teljes költsége 26 milliárd. Az idén elkezdik mintegy tízmilliárd forintért a felszíni létesítmények építését. A technikai létesítmények mielőbbi elkészítése azért is sürgető, mert az atomerőműnél levő ideiglenes tároló lassan betelik. Várhatóan 2007 végére Bátaapátinál megépül a felszíni, szintén ideiglenes befogadó, amely Paksról 3000 hordó kis és közepes aktivitású nukleáris hulladékot fogad, ha ehhez megvan az összes engedély. A kiállítás csütörtöki napokon várja a látogatókat, de csakis előzetes bejelentkezés alapján.

forrás: nol.hu