Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bárszékbe szorulva halt lassú kínhalált a világ legveszélyeztetettebb tengeri teknőse

  • 2018. augusztus 13.
  • CsViki

A súlyosan veszélyeztetett atlanti fattyúteknős (Lepidochelys kempii) egyik példányának halála irányította rá a figyelmet ismét a tengeri szemét problémájára.

Mint a South Walton Turtle Watch önkéntes tengeriteknős-védő csoport jelentette, a nőstény állatot kiszabadították ugyan az északnyugat-floridai parton heverő hokedliből, amelybe beszorult, de addigra már késő volt. Az állat fején látható sebek arra utalnak, hogy „szörnyű halála volt” – írja a szervezet. 

Arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy ne hagyjanak maguk után semmit a tengerpartokon, még egy éjszakára sem – bár a szék inkább tűnik odasodródott szemétek, mint strandfelszerelésnek.

Sharon Maxwell, a szervezet vezetője is azt mondta, hogy szerinte a bárszék egy hajóról eshetett a tengerbe. A járókelők hétfőn látták meg a teknőssel a vízben lebegő széket, kivitték a partra, és értesítették az állatvédőket.

Az USA és Mexikó partjain honos hüllő 1996 óta szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Kifejlett példányai elérhetik a 75 centiméteres testhosszt és az 50 kilogrammos testsúlyt. 

Populációja már csak ezer-tízezer példányt tesz ki, a WWF szerint a tengeriteknős-fajok közül ez a leginkább veszélyeztetett. A fészekrakó nőstények számát mindössze kétszázra becsülik, a legtöbb példány Texasban él.

A floridai természetvédelmi bizottság szerint az atlanti fattyúteknősökre a rákfogó és halászhálók jelentik a legnagyobb veszélyt, míg a túlnépesedés és a környezetszennyezés az összes tengeri teknőst fenyegeti.

Forrás: qubit.hu