Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bámulás tettekre ösztönözhet

  • 2007. április 18.
  • humusz
fuzesbokor_120Ezek a nyíregyházi diákok boldogan, elégedetten és büszkén mentek haza: „ez egy jó nap volt, mert tettünk valamit a környezetünkért". Õk biztosan nem fognak szemetelni az utcán és odafigyelnek arra, mit vesznek meg az üzletekben.

„Tegnap Nyíregyházáról Tokajba utaztam, és a vonatból kifelé bámulva eszméletlen szemétkupacokat pillantottam meg, szemet bántó volt!! Egyszerűen elszörnyülködtem! Fülöp Ágnes osztályfőnököm segítségével jutottam hozzá ehhez az e-mail címhez! Ő mondta, hogy bátran írjam le ide gondolataimat, ez pedig nem lenne más, minthogy hogyan tudnék, tudnánk egy olyan akciót lebonyolítani, melynek keretében össze tudjuk gyűjteni az ott felgyülemlett szeméthalmazokat...? Ebben várom segítségüket, mert tűrhetetlen, hogy egy erdő mellett így nézzen ki a környezet!!!"

Ezt a levelet egy vasváris diák, Sziklai Attila írta az E-misszió címére. Azután bejött hozzánk az irodába, beszélgettünk a problémáról, és arról, hogy mit lehetne tenni. Attila távozott, és időt, energiát nem sajnálva, óriási lelkesedéssel szervezésbe kezdett. Terepszemlét tartott, felhívta a hulladékszállítási közszolgáltatót, hogy konténert kérjen, a konténer elszállításának költségére támogatót keresett, igyekezett segítséget kérni az érintett települések jegyzőjétől is. Aztán az iskolában végigjárta az osztályokat, hogy segítőket toborozzon a szemét eltakarítására és figyelemfelkeltő akciót szervezzen. Bízott benne, hogy legalább néhány embert megfertőz a tenni akarásával, a környezetre való érzékenységével.

fuzesbokor_400

És sikerült is. 2007. április 14-én a vasútállomáson a jegyeladók bizonyára csodálkoztak, miért lett hirtelen olyan népszerű Füzesbokor, a Nyíregyháza-Szerencs közötti vasútvonal első megállóhelye? Mi lehet ott, amiért fiatalok sorra oda kérik a jegyüket? Biztos nem gondolta volna, hogy ezek a diákok szombat délben ahelyett, hogy az első igazán meleg tavaszi napsugarakat kihasználva a fürdőben lubickolnának, szemetet szedni mennek. Nem azért, mert küldték őket, hanem mert úgy érezték, nekik is tenniük kell valamit a környezetükért.

Sok-sok zsák telt meg a felelőtlen emberek után összeszedett szeméttel; műanyagpalackok, alumínium dobozok, rongyok, mindenféle lim-lomok hevertek szerteszét a vasút és az erdősáv között. Az 1 tonnás konténerre szükség volt. Szerencsére a média néhány képviselője is úgy gondolta, nem mindennapi dolog az, hogy egy diák nekiálljon, szervezzen, küzdjön a felnőttek közönyével és megvalósítsa, amit a fejébe vett. Így aztán híre ment az akciónak.

Lehet, hogy nem sokáig marad tiszta a terület, nehéz lenne felügyelni, vigyázni rá. Lehet, hogy sokaknak úgy tűnhet, szélmalomharc az egész. Viszont ezek a diákok boldogan, elégedetten és büszkén mentek haza: „ez egy jó nap volt, mert tettünk valamit a környezetünkért". Ők biztosan nem fognak szemetelni az utcán és odafigyelnek arra, mit vesznek meg az üzletekben. Talán akad néhány követőjük is. Már ezért megérte a fáradságot.

A Vasvári Pál Gimnáziumból a következők vettek részt az akción: Sziklai Attila (szervező), Fülöp Ágnes (osztályfőnök), Nyilas Linda, Nyúzó Alexandra, Szőke Ágnes, Gurzó Beáta, Huba Stefánia, Tiszolczki Judit, Gabulya Orsolya, Földesi Gábor, Sallai Levente, Rácz Gábor, Monyók Bence. Hozzájuk csatlakozott Jászai Dávid a Krúdy Gimnáziumból.

Köszönet a segítségért valamennyiőtöknek!!!

Maya