Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az űrkorszak hulladékkezelése: zutty az óceánba!

  • 2004. december 24.
  • humusz
Olvassa emberfia az újságot és az esze megáll!
A nemzetközi ûrállomáson is zajlik a karácsonyi nagytakarítás. Hiszen miért is lenne egy ûrállomás kivétel?
Azon már inkább kiakadhatnánk, hogy a 'bezsákolt' (itt: kimustrált teherhajóra átrakott) hulladékot leküldték a Csendes-óceánba. Csak úgy.
Majd megnyugtat a cikk írója:
"Az 'ûrszemét' ily módon való megsemmisítése bevett gyakorlat az ûrállomáson", mert "nem fenyegeti a Föld környezetét, hiszen a teherûrhajó és a hulladék nagy része elég a légkörben"....
Ja kérem! Akkor már rendben van!

"A teherûrhajó, amely már maga is kiszolgálta üzemidejét, és a rajta szállított 'ûrszemét' java része elégett a Föld légkörébe érve, a maradék a Csendes-óceán kijelölt körzetébe zuhant Új-Zéland és Dél-Amerika között; a roncsok mostanra négy kilométeres mélységben nyugszanak az óceán fenekén."
DE HISZEN MIÉRT IS LENNE EGY ÛRHAJÓS KIVÉTEL?!

Kommentárunk...

Aha!
Szóval az óceánban kijelölt körzetek vannak!
- Nagyon szeretnénk látni, hogy még milyen egyéb hulladékoknak vannak kijelölt körzetek, ki visz oda hulladékot és ki ad papírt nekik arról, hogy lerakóra, égetőbe vagy éppen újrahasznosításra került az általuk csendben óceánba deponált hulladék....

- Szeretnénk tudni továbbá, hogy melyik az a szerv, aki ellenőrizheti az újrahasznosítási céllal külföldre szállított hulladékok sorsát!

- Kitől és milyen módon kaphat hiteles és biztonságos információt egy magyar civil szervezet a hazánkban hulladékká váló PET-palackok állítólagos ázsiai újrahasznosításáról?
(az általunk szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackok nagyobb része állítólag Kínában hasznosul...)

Hol az a Jedi-lovag, aki meg tudná értetni a szkafanderesekkel és a profitéhségtől hajtott gyártókkal és kereskedőkkel is, hogy a Föld nem kuka ??

A cikk indítója a Népszabadság cikke: Óceánba süllyesztették az űrállomás szemetét

Kapcsolódó botrányos hírek:
2004. március 27.Szeméttenger (címre kattintva megnyílik a teljes cikk)
Idézet ebből a cikkből:
"Közép-Európa méretû, mûanyaghulladékból álló szemétszõnyeg úszik a Csendes-óceánon, Kalifornia és a Hawaii-szigetek között. .... meghökkentõ léptékû, amerikai és japán eredetû környezetszennyezés..."

2004. június 29.Nagy olasz szemétválság (címre kattintva megnyílik a teljes cikk)
Idézünk ebből a cikkből is egy részt, ami az előző cikkben említett szemétszőnyegre vonatkozik:
"A hárommillió tonnányi, főleg háztartási szemétből - így például több millió öngyújtóból - álló szennyezés forrását azóta sem sikerült megállapítani, ám elképzelhető, hogy a világ számos pontján előszeretettel alkalmazott gyakorlat szerint a tengerekbe süllyesztett bálázott hulladékból szabadultak el a szemétszőnyeg elemei."

2001. április 6:Pacific Nations Call for Space Junk Dumping Rules (címre kattintva megnyílik a teljes angol nyelvű cikk)
Fordítás a cikkből:
"A három országot (Ausztrália, Új-Zéland, Chile) az a puszta tény veszélyezteti, hogy annak a hatalmas óceáni térségnek peremén helyezkednek el, amit informálisan 'temetőnek' is neveznek. Az Új-Zéland és Chile közötti terület évekig nyelt el mindenféle űrszemetet... "

A kép csak illusztráció....