Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Unió jogi úton kívánja lehetővé tenni a szegényebb tagországok szennyezését?

  • 2006. március 27.
  • humusz

(Budapest, 2006. március 27.) Az Európai Környezetvédelmi Iroda (az Európai Unióban mûködõ civil környezetvédelmi szervezetek legnagyobb szövetsége) és egy nemzeti környezetvédõ csoportokból alakult koalíció arra kéri a környezetvédelmi minisztereket, hogy megfontoltan döntsenek. Ha elutasítják azt a kezdeményezést, hogy a kommunális hulladékégetés tevékenységét ártalmatlanítás helyett hulladékhasznosításnak minõsítsék, akkor segíthetnek abban, hogy a hulladékégetési célból az EU új tagállamaiba irányuló hulladékszállítás megszûnjön. A környezetvédõ csoportok levélben fordultak az egyes országok szakértõihez, akik ezen a héten Brüsszelben találkoznak, hogy elõkészítsék azt a döntést, amit a Környezetvédelmi Tanács egy bizottsági rendelet ügyében a következõ hónapokban kíván meghozni.

A Német Természetvédők Szövetsége (Naturschutzbund Deutschland) nyilatkozta szerint: "Szeretnénk, ha a Német Környezetvédelmi Minisztérium felismerné annak jelentőségét, hogy a legközelebbi megoldás és az önellátás alapelveit alkalmazni kell az égetőművekbe kerülő hulladékokra is. Elfogadhatatlan, hogy más országoknak kelljen bajlódniuk a Németországban keletkezett hulladékkal, valamint a szállításukból és kezelésükből származó hatásokkal."

A Fenntartható Fejlődés Társasága (Cseh Köztársaság) és a Bankwatch Lengyelország kezdeményezése: "Felkérjük az európai környezetvédelmi minisztériumokat, hogy támogassák a Cseh Köztársaság és Szlovákia minisztériumait a Bizottság rendeletének elutasításában. Az eddigi 10-20 000 tonnás hulladékimport csak egy kis ízelítő abból a hulladékszállításból, amely a közeljövőben várhatóan a Cseh Köztársaság égetőibe irányul, és könnyen lehet, hogy Lengyelországot is hamarosan célba veszi. Igaz, hogy az égetőművek kibocsátásait jogszabályok korlátozzák, ám a külföldi hulladékszállítás ennek ellenére elfogadhatatlan környezetvédelmi terhet jelent. Ráadásul veszélyes folyamatot indít el, hiszen ha égetőműveket építenek, akkor a korlátozottan rendelkezésre álló pénzforrásokat az újrahasznosítástól és a hulladékmegelőzési kezdeményezésektől vonják el."

A Bizottság azt javasolta, hogy a hulladék keretirányelv 2. mellékletéhez írjanak egy új 5. cikkelyt, amely a kommunális hulladék égetését az ártalmatlanítási műveletek csoportjából átsorolja a hulladékhasznosító műveletek közé. Ez a módosítás megkönnyítené a más országok égetőibe irányuló hulladékexportot, mert a nemrég módosított hulladékszállítási rendelet szerint a hulladék fogadásának megtagadása szempontjából különbséget jelent, hogy a szállítás hulladékhasznosítás vagy ártalmatlanítás céljából történik. A hulladékégetés költségei például a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban alacsonyabbak, ami ösztönzi az égetéssel járó környezeti hatások exportálását.

A civil szervezetek felszólítják Európa környezetvédelmi minisztereit, hogy ne támogassák azt a javaslatot, mely a települési szilárd hulladékok égetését hasznosítássá nyilvánítaná.

Kérik továbbá, hogy ehelyett a hulladék megelőzésre és újrahasznosításra vonatkozó határozott EU célkitűzések és intézkedések megvalósításán dolgozzanak, részesítsék előnyben a helyi megoldásokat, és ezzel szorítsák vissza a hulladékégetést. A hulladékszállításra is alkalmazni kell az elővigyázatossági elvét.

További információk:
Tömöri Balázs, Hulladék Munkaszövetség,06-1-386-26-48, [email protected]
Melissa Shinn, EEB Waste Policy Officer, +494 41 83 76, [email protected])

Az eeb.org/activities/waste/incineration honlapon megtalálja az Európai Környezetvédelmi Iroda hulladékégetéssel kapcsolatos angol nyelvű állásfoglalásait, és a hulladékhasznosítás definícióját.