Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ukránok fizetnek a szennyezésért

  • 2008. március 18.
  • humusz
Az ukrán hatóságok megvizsgálják és egy hónapon belül javaslatot tesznek arra, hogy milyen módon tudják kifizetni a tavaly a Tiszán érkezõ kommunális hulladék ártalmatlanításának magyar költségét. A többi között errõl is tárgyaltak a két ország kormánymeghatalmazottjai pénteken Nyíregyházán. (Független Hírügynökség-Duna TV márc. 14.)
Tavaly decemberben csaknem 300 tonnányi ukrán szemét került a Tiszába, amit a Kiskörei vízlépcsőnél szedtek ki a vízből a magyar szakemberek. A két és fél ezer négyzetméternyi háztartási hulladék két illegális ukrajnai hulladékgyűjtőből került a folyóba. A Tisza megtisztítása csaknem 9 millió forintba került.

A pénteki tárgyaláson megegyezés született arról is, hogy a hasonló szennyezések megelőzésére az ukrán oldalon hulladéklerakó és feldolgozó üzemeket építenének, ezekre közös pályázatot nyújt be a két ország az Európai Unióhoz - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Váradi József kormánymeghatalmazott.

Vaszil Sztasuk Ukrajna kormánymeghatalmazottja pedig azt mondta tájékoztatóján, hogy a hasonló szennyezések megelőzésére külön környezetvédelmi felügyelőséget hoztak létre, és a büntetési tételeket is megemelték.