Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újrahasznosítás környezeti előnyei

  • 2007. szeptember 11.
  • humusz

recycle_nyilEnvironmental benefits of recycling - An international review of life cycle comparisons for key materials in the UK recycling sector (WRAP tanulmány)

Ez a tanulmány az eddig legszélesebb körû összegzés a különbözõ, újrahasznosítható anyagokkal (papír, karton, mûanyag, alumínium, üveg, acél, fa) kapcsolatban készült életciklus elemzésekrõl. Az elemzõk több száz tanulmány közül választottak ki 55 korszerû életciklus elemzést, hogy részletesebb elemzésnek vessék alá ezeket.

Az eredmények egyértelmûek. A vizsgált tanulmányok közül a legtöbb arra a következtetésre jut, hogy az újrafeldolgozás több környezeti elõnnyel jár illetve kevesebb környezeti terhelést okoz, mint más hulladékkezelési módok.

 

 

Részlet a WRAP (Waste and Resource Action Program) Environmental benefits of recycling c. anyagából. Az angol nyelvű tanulmány letölthető itt.

„Ez a tanulmány az eddig legszélesebb körű összegzés a különböző, újrahasznosítható anyagokkal (papír, karton, műanyag, alumínium, üveg, acél, fa) kapcsolatban készült életciklus elemzésekről. Több száz tanulmány közül választottunk ki 55 korszerű életciklus elemzést, hogy részletesebb elemzésnek vessük alá ezeket.

A tanulmány megállapítja, hogy a termékekkel és hulladékgazdálkodással kapcsolatban készülő életciklus elemzések kulcsproblémája, hogy hasonló rendszereket elemzeve egymásnak ellentmondó eredményekre jutnak. Ez az eltérő kiindulási feltételek alkalmazásából, a rendszer korlátosságából, valamint a az eredmények különböző értelmezési lehetőségéből adódik.

Ha azonban egy széleskörű elemzést végzünk és ennek során szigorú kritériumok alapján figyelmen kívül hagyjuk azokat az életckilus elemezéseket, amelyek nem használtak megfelelően kifinomult módszertant és kiindulási feltételeket, akkor a többféle életciklus elemzést összevetve egy sokkal objektívebb képet kapunk a különböző hulladékkezelési módokról, mint amilyet egy egyedi elemzés mutatni képes.


Az eredmények egyértelműek. A vizsgált tanulmányok közül a legtöbb arra a következtetésre jut, hogy az újrafeldolgozás több környezeti előnnyel jár illetve kevesebb környezeti terhelést okoz, mint más hulladékkezelési módok.

A kutatási eredmények részletesebb elemzésével a WRAP megbecsülte, hogy az Egyesült Királyságban elért újrafeldolgozási arányok mekkora üvegházgáz-kibocsátás csökkenést tettek lehetővé.

Az eredmények ebben az esetben is egyértelműek és az újrafeldolgozás előnyeit mutatják. Az Egyesült Királyság a jelenlegi újrafeldolgozási arányával 10-15 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházgáz kibocsátását kerüli el ahhoz képest, mintha ugyanezt a mennyiségű hulladékot lerkók és energiát termelő égetőkben kezelné. Ez a szén-dioxid mennyiség a közlekedési szektorra becsült szén-dioxid kibocsátás 10%-ának felel meg, azaz annyi, mintha 3,5 millió autót vonnának ki az Egyesült Királyság útjairól.

A döntéshozók számára tehát az üzenet világos. Az újrafeldolgozás jó a környezetnek, enrgiát takarít meg, csökkenti a az elsődleges nyersanyag igényét, ráadásul klímabarát."