Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az italdobozok iskolai gyűjtésének kritikája

  • 2006. június 20.
  • humusz
Az OKI felhívása: Az Ökoiskola 95. hírlevelében közzétett italdoboz gyûjtõ versennyel kapcsolatban több kritikai visszajelzést is kaptunk, ezek tanulságait szeretnénk összegezni, annak érdekében, hogy minden iskola átgondoltan hozhassa meg saját döntését a témával kapcsolatban. [Greenfo]

A versenyfelhívásnak megvan az a veszélye, hogy további fogyasztásra felesleges hulladéktermelésre ösztönöz, mivel az nyer, aki legtöbb hulladékot termeli. Ezért a verseny iskolai meghirdetése akár a környezeti nevelés céljaival teljességgel ellentétes hatást is elérhet. Kapcsolódó folyamatos szemléletformálási munka nélkül minden hulladékgyűjtő versenynek lehet a környezeti nevelés céljaival ellentétes hatása.

Mindenképpen elkerülendő, hogy a gyűjtés azt az érzetet keltse a diákokban, hogy az italdoboz csomagolással nincsenek környezeti problémák. A gyűjtés csak szükséges rossz megoldás lehet ott, ahol egyelőre az italdoboz (és a többi egyszerhasználatos csomagolóanyag) nem szorítható ki az iskolából.
Az italdobozok iskolákból történő kiszorítása mellett további érv, hogy az ezekben forgalmazott italok általában nehezen illeszthetők az egészséges táplálkozásról kialakított képbe.

Várjuk további észrevételeiket, kérdéseiket a témával kapcsolatban az OKI fenntarthatóság pedagógiája fórumán >>>

vagy a [email protected] címen.