Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ipari hulladék, mint építési alapanyag

  • 2006. október 10.
  • humusz

"A régi épületek bontásakor és az építkezéseken keletkezõ inert hulladék, sitt, vegyes összetételû, nem lebomló szemét nem nagyon alkalmas arra, hogy újra felhasználjuk. Elsõ látásra. Lexington egyik részén egy hulladéktároló mûködött, ahol mindenféle, már rég nem használt anyagot halmoztak fel, de ezeket semmire nem használták." - ezen változtatott egy építészeti iroda.

 

"A Single Speed Design építésziroda azonban meglátta a lehetőséget a helyben és az ott felgyülemlett anyagokban, megtervezte, és felépítette a Big Dig házat (a linken fotók is láthatók), mely magáért beszél. Az alapanyagok legnagyobb része ingyen állt rendelkezésre, összesen több mint 300 000 kg használt acélt és betont építettek bele a házba, szerkezetét mindössze négy nap alatt állították fel.

Nem kétlem, hogy a nagy mennyiségű hulladék mellett számos egyedi és drága anyag is beépítésre került (erről tanúskodnak a cég honlapján levő fotók és illusztrációk), hiszen a ház végső költsége 1350 USD/nm körül jött ki.

Annak ellenére, hogy a legtöbb alapanyag ipari eredetű hulladék, a ház belső tereinek nyitottsága, a nagyméretű ablakok által beengedett napfény ezt mind feledteti. A ház az alapanyagokon kívül is felvonultat még olyan környezetileg értékelhető tulajdonságokat, melyet a tervezők tudatosan építettek bele. Ilyen a tetőkert és az esővíz-újrahasznosító rendszer is."

 

Forrás: www.naturezone.hu