Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság a hulladékcsökkentés helyett a hulladékégetést támogatná?

  • 2006. január 10.
  • humusz

felkialto_jel_120SAJTÓKÖZLEMÉNY 

2005. december 21-én az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott három, az uniós hulladékpolitikát alapjaiban megváltoztató dokumentumot. (1)
A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szerint a Bizottság új javaslatcsomagjának eredményeképp több háztartási hulladék kerülne égetõkbe, és csökkenne az újrahasználatra kerülõ, illetve az anyagában újrahasznosított hulladékok mennyisége. Az erõforrások takarékos használatára és egy „hulladékszegény társadalom" (2) kialakítására törekvõ Uniónak ezzel szemben nem az energiapazarló és környezetszennyezõ égetést, hanem a hulladékok keletkezésének megelõzését, az újrahasználatot és az újrahasznosítást kellene támogatnia.

A HuMuSz a javaslatcsomaggal kapcsolatban további problémának látja, hogy:
  • a Bizottság nem teszi egyértelművé a hulladékgazdálkodás prioritási sorrendjét (1. megelőzés, 2. újrahasználat, 3. újrahasznosítás, 4. energetikai hasznosítás, 5. lerakás), sőt, a hulladékok energetikai hasznosítását (égetését) és az anyaghasznosítást egy szintre emeli. Ezzel a lépéssel a Bizottság világossá teszi, hogy az újrahasznosító szektor új munkahelyei helyett inkább környezetvédelmileg káros égetők építésébe kíván nagy összegeket fektetni. Ez elsősorban az újonnan csatlakozott tagállamokban lesz szembetűnő, hiszen ezekben az országokban (így Magyarországon is) az újrahasznosítás háttéripara még gyerekcipőben jár. Ha a most érkező uniós támogatásokból égetőket támogatnak, akkor a „hulladékszegény társadalomnak" uniós és hazai szinten is hosszú távra búcsút mondhatunk.

  • a Bizottság az életútelemzések eredményeire kívánja a hangsúlyt fektetni. A HuMuSz szerint a független(!) életútelemzéseknek helye van a hulladékpolitika kialakításában, de nem a prioritási sorrend helyett, hanem annak egyik kiegészítő eszközeként. Az Unió egyébként már a nemzeti hulladékgazdálkodási terveket sem tudja feldolgozni és értékelni, így szinte biztos, hogy a régiós és nemzeti szinten készülő életútelemzéseket sem tudja majd ellenőrizni. Ez a megközelítés tehát teljességgel átláthatatlanná és követhetetlenné teheti a nemzeti szintű hulladékos politikákat.

  • a Bizottság nem fogalmaz meg konkrét újrahasznosítási célokat a különböző hulladékfajták tekintetében, noha ezt a 6. Környezetvédelmi Akcióprogram megköveteli. A tervezetből az újrahasznosítás definíciója is kimaradt. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a Bizottságnak nem célja az újrahasznosítás minél nagyobb arányú elősegítése. Ez az irány veszélyesnek tűnik azért is, mert az újrahasznosítási arányszámok hiánya nem ösztönzi a gyártókat sem az elhasznált termékek visszavételére (mint pl. az elektronikai hulladékok esetében), sem pedig a könnyebben újrahasznosítható termékek gyártására.

  • a csomag tartalmaz ugyan használható eszközöket (pl. nemzeti hulladékmegelőzési tervek készítését írja elő), ugyanakkor nem fogalmaz meg konkrét célokat vagy ütemtervet azzal kapcsolatban, hogy az EU hogyan fogja megállítani az egyre növekvő hulladéktermelést.(Az OECD becslése szerint a települési szilárd hulladékok mennyisége az OECD régióban 43%-kal fog emelkedni 1995 és 2020 között.)

Az említett dokumentumok szövegét az EU kormányai (így a magyar kormány is) és Európai Parlament (EP) képviselői (így a magyar képviselők is) a következő két év során fogják tárgyalni - s ennek során teljesen újra kell fogalmazni a szöveget!

  • Kérjük a magyar Kormány szaktárcáit és EU-diplomatáit, hogy ne támogassák ilyen formában a Bizottság előterjesztéseit! Hazánkban a szelektív gyűjtő rendszer kiépítése csak nemrég kezdődött meg, a Bizottság újrahasznosítást gyengítő (és az égetést segítő) tervei értelmetlenné teszik mostani erőfeszítéseinket.

  • Kérjük a magyar EP képviselőket, hogy segítsenek megőrizni az Unióban egy előremutató, az erőforrások kíméletére törekvő, hulladékszegény technológiákat megkövetelő hulladékpolitikát! A Bizottság kezdeményezése alapjaiban rendíti meg az eddigi közösségi vívmányokat a környezetvédelmi szabályozásban.

  • Kérjük a magyar ipar hulladékmegelőzésben és anyaghasznosításban érdekelt részét, hogy hozzánk hasonlóan emelje fel a hangját az újrahasznosítás mellett és a szemétégetők ellen! Ha megvalósul a Bizottság szándéka, tovább csökken a másodnyersanyagok ára, semmi nem ösztönzi majd a szelektív gyűjtést és a hasznosításra szakosodott vállalkozása még nehezebb lesz.

                                           Hulladék Munkaszövetség

 

További információk:

Az új hulladékos stratégiacsomaggal kapcsolatos környezetvédelmi aggályokról az Európai Környezetvédelmi Bizottság (European Environmenatl Bureau, EEB) honlapján lehet olvasni (www.eeb.org). Az EEB az Unió egyik legnagyobb környezetvédelmi szövetsége. Sajtónyilatkozatuk angol nyelven letölthető INNEN.

Az EEB kapcsolattartója:
    Stefan Scheuer, EEB EU Policy Director
    email: [email protected]
    tel: 00 32 02 289 1304

 

HuMuSz:
    Szilágyi László, elnök
    (06-1-) 386-26-48
   

    Tömöri Balázs, kampány koordinátor 
    [email protected]
    06-20-32-9-32-38

 

(1)

A következő dokumentumokról van szó:

  • vitaanyag a Hulladékmegelőzés és Újrahasznosítás Tematikus Stratégiájáról (Communication on the Thematic Strategy on Waste Prevention and Recycling)

  • vitaanyag a Természeti Erőforrások Tematikus Stratégiáról (Communication on the Thematic Strategy on Natural Resources)

  • a hulladékokról szóló keretirányelv (Waste Framework Directive) módosításáról szóló javaslatcsomag

    Az anyagok angol nyelven elérhetők a következő honlapon:      http://europa.eu.int/comm/environment/waste/strategy.htm


(2)

Az Unió hulladékos politikájának célkitűzéseiben szerepel a „recycling society", a hulladékszegény társadalom kialakítása. Ez egy olyan társadalmat jelent, amelyben a hulladékmegelőzést kiegészítő hulladékgazdálkodásban szinte teljes mértékben az újrahasználat és az újrahasznosítás dominál, tehát arra törekszik, hogy minél kevesebb hulladékot kelljen lerakóra vagy égetőbe küldeni.