Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU szakminisztereinek találkozója

  • 2006. május 21.
  • humusz
A burgenlandi Ruszton (Rust) tegnap megkezdõdött az EU környezetvédelmi minisztereinek kétnapos, informális jellegû találkozója, amelynek második napján részt vesz Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Josef Pröll osztrák környezetvédelmi miniszter, a tanácskozást szervező soros EU-elnök Ausztria nevében adott tájékoztatást arról, hogy a Ruszton és Kismartonban (Eisenstadt) tartandó eszmecserén - amelyen határozat nem várható - mindenekelőtt a környezetvédelemmel összehangolt technológiákról, valamint a városökológiáról tárgyalnak a 25-ök és a csatlakozásra váró Románia és Bulgária képviselői.

Elmondta, hogy a környezetbarát technológiák alkalmazásának egyre nagyobb a gazdasági hatásuk, hiszen ma már Európában 3,5 millió a megújuló energiai technológiák alkalmazásának, valamint a környezetbarát építések terén foglalkoztatottak száma, akik évente már 216 milliárd euró értéket állítanak elő. Úgy fogalmazott, hogy az osztrák cégek vezető helyet foglalnak el az ilyen technológiák alkalmazásában, és a tanácskozás kiváló alkalmat teremt majd az osztrák eredmények megismertetéséhez. Hozzáfűzte, hogy a hétvégi tanácskozáson kiemelt hangsúlyt szeretnének adni a városökológiának, és nagyobb figyelmet fordítani azokra a feladatokra, amelyek végrehajtása javítja a városok élet- és környezetminőségét.

Az EU környezetvédelmi biztosa felszólította az EU tagországait, hogy a továbbiakban ne hagyják "felhígulni" a levegő tisztaságának védelmére tervezett irányelveket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU bizottsága továbbra is fontosnak tartja a levegőszennyezési kibocsátással kapcsolatban Kiotóban meghatározott célok elérését. Ruszton néhány atomellenes aktivista megpróbálta összeláncolt kerékpárokkal elállni a tanácskozás színhelyére vezető utat, követelve, hogy az EU ne támogassa az atomenergiát. A helyszínre érkező Josef Pröll környezetvédelmi miniszter két tüntetőt meghívott, hogy vegyenek részt az uniós miniszterek munkaülésén, amelyet először tartottak a nyilvánosság bevonásával.

forrás: www.greenfo.hu