Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU hulladékmegelőzéssel és újrafeldolgozással tudná segíteni a klímavédelmet

  • 2008. február 21.
  • humusz

A Föld Barátai és az Európai Környezetvédelmi Iroda sajtóközleménye
Brüsszel, 2008 február 14.

Egy ma megjelent tanulmány [1] szerint az Európai Parlament egyik jelenleg is tárgyalás alatt álló javaslata [2] éves szinten több mint 89 millió tonna CO2 kibocsátásával egyenértékû szennyezés elkerülését tenné lehetõvé. (Ez annyit tesz, mintha 31 millió autót vonnának ki az utakról.) A Parlament ugyanis 2020-ra kötelezõen elõírná a települési hulladékok 50%-os újrafeldolgozását. Az említett tanulmány egy Egyesült Királyságban készült felmérésen [3] alapszik, amely azt állítja, hogy a vonatkozó elemzések többsége szerint az újrafeldolgozás jobb a klímavédelemnek, mint a hulladékégetés.

Dr. Michael Warhurst, a Föld Barátai (Friends of the Earth Europe) munkatársa így érvelt:

A hulladékok újrafoldolgozása segít a klímaváltozás mérséklésében. A legjobban úgy tudjuk elősegíteni, hogy az újrafeldolgozás Európa szerte valóban gyakorlattá váljon, ha konkrét irányszámokat határozunk meg. Ez a tanulmány ismerteti azokat az igen komoly előnyöket, amiket a települési hulladékra vonatkozó célkitűzések eredményezhetnek. A Föld Barátai szerint elengedhetetlen, hogy az ipari hulladékok esetében is hasonló célszámokat fogalmazzanak meg. Ez ugyanis szintén számos előnnyel járna, és a feladatból mindenkinek ki kell vennie a részét.

A tanulmány a hulladékmegelőzés klímaelőnyeit is mérlegeli, és azt állítja, hogy ha a hulladéktermelés mértékét a 2006-os szinten lehetne tartani, akkor 1.1 milliárd tonna CO2 -dal egyenértékű kibocsátást lehetne elkerülni 2020-ig.


Nathalie Cliquot, az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Enviromental Bureau) képviseletében a következőt nyilatkozta:

A tanulmány megerősíti, hogy a hulladékmegelőzést a gyakorlatban is meg kell valósítanunk. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy jelentős mennyiségű üvegházgáz kibocsátását kerüljünk el, nem is beszélve arról a környezetkárosodásról, ami a természeti erőforrások kiaknázását kíséri. Az Európai Parlament korábban már támogatta azt a javaslatot, miszerint 2020-ra a 2008-as szinten kellene stabilizálni a hulladéktermelésünket. - Nem szabadna hagyni, hogy a tagállamok kormányai megkerülhessék ezt a fajsúlyos kérdést.

Az új kutatás pontosan egy évvel azt követően jelent meg, hogy az Európai Parlament az első olvasat során az alábbi, EU szinten kötelező érvényűnek szánt megelőzési és újrafeldolgozási célokat szavazta meg:

  • Az EU tagállamainak 2012-re a 2008-as szinten kell stabilizálniuk hulladéktermelésüket.
  • 2020-ra a települési hulladékok legalább 50 %-os újrafeldolgozási arányát kell elérni. Azok az országok, ahol nagyon alacsony az újrahasznosítás aránya, 5 év haladékot kaphatnak.
  • 2020-ra az ipari, kereskedelmi, építési és bontási hulladékok legalább 70%-os újrafeldolgozási arányát kell elérni.


Az első olvasat utáni közös állásfoglalásukban az Európai Unió kormányai nem vették figyelembe az Európai Parlament javaslatát, a második olvasat pedig csak most indult. Az egyeztetési folyamat során az újrafeldogozásra vonatkozó célszámok kérdése központi helyen fog szerepelni.

Öt uniós tagállam már elérte a települési szilárd hulladékok 50%-os újrahasznosítási arányát, míg mások hasonló célokat tűztek ki, ezzel is jelezve, hogy ezeket elérhetőnek, megvalósíthatónak tartják.

(Fordította: Mészáros Péter és Balogh Emese)


További információ:

Dr A. Michael Warhurst, Waste & Resources Campaign, Friends of the Earth Europe

Mobile: +44 7841 503 474; Email: [email protected]

 

Doreen Fedrigo, Policy Coordinator, European Environmental Bureau

Tel: +32 2289 1304; Email: [email protected]

 

Vanessa Bulkacz, Press & Publications Officer, European Environmental Bureau

Tel: +32 (0)2 289 1309; Email: [email protected] <mailto:[email protected]>

 

Francesca Gater, Communications Officer, Friends of the Earth Europe

Tel: +32 25 42 61 05; Email: [email protected]


Megjegyzések:

Részletes elemzés a hulladék keretirányelvről (angolul):

http://www.foeeurope.org/publications/2007/FoEE_EEB_WasteBrief_Sep07.pdf

http://www.foeeurope.org/activities/waste_management/

http://www.eeb.org/activities/waste/Index.htm


[1] "Climate Protection Potentials of EU Recycling Targets", Knut Sander (Ökopol Gmbh), commissioned by the European Environmental Bureau and Friends of the Earth Europe.

http://www.eeb.org/publication/documents/RecyclingClimateChangePotentials.pdf


[2] Municipal waste is waste from households, as well as other similar waste.


[3] "Environmental Benefits of Recycling: An International Review of Lifecycle Comparisons for Key Materials in the UK Recycling Sector." [www.wrap.org.uk/document.rm?id=2839]