Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU gondolja újra az újratöltést!

  • 2007. március 21.
  • humusz
A Deutche Umwelthilfe nevû német civil környezetvédõ szervezet - amelynek elnöke nemrég Budapesten, a HuMuSz Házban tartott elõadást - januárban az üdítõital nagykereskedõket képviselõ CEGROBB nevû szervezettel közösen Brüsszelben rendezett konferenciát az újratölthetõ csomagolást sújtó európai szabályozás megváltoztatása érdekében.

Az ital nagykereskedők és a környezetvédők a szabályozás megváltoztatását kérték az Európai Bizottságtól az újrahasználható italcsomagolások ügyében, szeretnék ugyanis elérni, hogy ez a környezetbarát és gazdaságos megoldás előnyt élvezzen az egyszerhasználatos csomagolásokkal szemben. A kezdeményezést támogatta a Dorette Corbey, holland szocialista európai parlamenti képviselő, aki annak idején, 1994-ben a Csomagolási és csomagolási hulladék irányelv parlamenti jelentéstevője volt. Corbey az európai sör üdítőital-nagykereskedők szövetsége (CEGROBB) és a Deutsche Umwelthilfe nevű környezetvédelmi civil szervezet által szervezett brüsszeli konferencián azt mondta, hogy az újrahasználat rendszerének politikai támogatásra van szüksége, és meg is érdemli azt.

Az 1994-es irányelv múlt decemberi felülvizsgálata során a Bizottság jogi lépésekkel fenyegette meg azokat a tagországokat, amelyekben a szabályozás támogatja az újratöltést, mondván, hogy feldarabolják az EU egységes piacát. A Bizottság már jelezte a kifogását azokkal a nemzeti törvényekkel szemben, amelyek az újratölthető italcsomagolásokat részesítették előnyben az egyutas csomagolásokkal szemben. A hivatkozási alap az volt, hogy feldarabolják a belső piacukat. Corbey a konferencián azt mondta, hogy a Bizottság politikája „hatékony tiltást jelent a helyben történő újrahasználat legjobb módja ellen". Szerinte a megoldás az lehet, ha úgy módosítják az EU alapszerződését, hogy az a környezet védelme érdekében a tagországoknak megengedje az EU szabályoktól való eltérést.

Hegyi László, a Föld Barátai szervezet szlovák tagozatának elnöke azzal érvelt, hogy az újrahasználható italcsomagolások kevesebb hulladékot és üvegházhatású gázkibocsátást eredményeznek, és több munkahelyet teremtenek a helyi gazdaságnak. Hozzátette: az egyszerhasználatos csomagolások elterjedése Európában az üdítőitalok fogyasztói árának növekedését okozta.

Forrás: ENDS Europe DAILY, 2007. 01. 26.