Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Avarégetés helyett komposztálás a XVI. kerületben

  • 2006. szeptember 26.
  • humusz
A XVI. kerületben mûködõ sikeres helyi komposztálási program egyik sarkalatos pontja az õszi avarégetés kérdése. Szirmainé Gilyén Katalin írásából kitûnik, hogy az égetésnél van környezet- (és egészség-) kímélõbb módszer is...

 

A környezetvédelmi irodát tavasszal, ősz táján rendszeresen sok elkeseredett ember keresi fel azzal a panasszal, hogy a szomszédok, az utcabeliek éjjel- nappal égetik a lombot, a levágott fagallyakat, és egyszerűen lehetetlen a kertben tartózkodni, vagy ablakot nyitni, mert mindent eláraszt a füst.

Önkormányzatunk helyi rendelettel szabályozta az avarégetés rendjét. E szerint: tilos május 1. és szeptember 30. között kerti hulladékot égetni. Kérjük, legyenek tekintettel a környezetükben élőkre és tartsák be a rendeletünket, ne kelljen a hatóságnak szabálysértési eljárással fenyegetőznie.

De mit tegyünk a sokszor nagy mennyiségben összegyűlő lombbal, kerti nyesedékkel? Mi a megoldás? Égetés helyett KOMPOSZTÁLÁS!

Mi is az a komposzt? Szerves anyagokból mikroorganizmusok, gombák, különféle talajlakók segítségével létrejövő mesterséges humusz, mely fontos erőforrása lehet a kertnek. Felhasználjuk a természet önfenntartó körforgását és a szerves háztartási, kerti hulladékból végül is szinte ingyen juthatunk értékes talajjavító anyaghoz, humuszhoz. (A háztartási hulladék legalább 30 százaléka szerves, komposztálásra alkalmas anyag!)

Mi kell a komposztáláshoz? Először is megfelelő hely. Lehet házilagos kivitelezésű, készülhet deszkából, cölöpök közé kifeszített dróthálóból, lyukacsos fémlemezből, de lehet készen is kapni tárolóedényeket. Nagy kertben állhat szabadon is a depónia. Kisebb kertekben komposztáló ládákban készíthetjük a komposztot. Mi kerülhet a komposztba? Minden konyhai hulladék, nyers zöldség-, gyümölcsmaradék, hervadt virág, kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papírfilter, papír tojástartó, papírzsebkendő, apróra tört tojáshéj, növényevő kisállatok alma, kerti hulladékok, kaszálékok, elvirágzott növények, falevelek (még a dió- és a gesztenye lombja is komposztálódik, csak több idő kell az elbomlásához), metszéskor, ágritkításkor levágott gallyak.

Fontos, hogy megfelelő nagyságúra aprítsuk a komposztálandó hulladékot (max. 5 cm-es csíkokra kell darabolni). Ez történhet metszőollóval, kisbaltával, de már lehet kapni villanymotoros aprítót is. Mikor kész a komposzt? Négy-hat hónap elmúltával friss komposztot nyerhetünk. Ezt az anyagot a kerti ágyásokra teríthetjük. Ennek az eljárásnak sok előnye van: – ez utánozza leginkább a természetes viszonyokat, – a talajba gyorsan bejutnak a tápanyagok, – javul a talaj szerkezete, – nehezebben szárad ki a föld, nem kell annyit öntözni, – elnyomjuk a gyomok növekedését, – a mechanikus talajművelés fölöslegessé válik. Fontos: a friss komposztott csak a talaj felszínére szabad teríteni, sose forgassuk be a földbe! A teljes beéréshez oxigén szükséges, és így a talajban csak elrohadna a komposztálandó anyag. Érett komposzt: körülbelül. nyolc - kilenc hónap elteltével érik be a tápanyagokban igen értékes talajjavító anyag. Jellemző rá az erdei föld illata.

Hol hasznosíthatjuk akomposztot? A káposztafélék, a paradicsom, az uborka, a burgonya, a zeller, a tök tápanyagigénye meglehetősen nagy. Ezek ágyásába kb. 5 cm vastag komposztterítés szükséges, a fokhagyma, a hagyma, a sárgarépa, a saláta, a spenót, a retek, a karalábé és a paprika ágyására elég 1 cm-t terítenünk. Fontos! Növényültetésnél csak kevés érett komposztot keverjünk a termőföldhöz, homokhoz, mert a túltáplálás károsíthatja a növénykéket. Minél nagyobb egy növény tápanyagigénye, annál több komposzt kell neki.

Mikor a legjobb megkezdeni a komposztálást? A legoptimálisabb időszak a koraősz illetve a tavasz, mert ilyenkor még/már elég meleg a talaj, és a talajban lévő élőlények megfelelően aktívak. A nyári időszakban fennáll a kiszáradás veszélye, ezért nyáron védjük a komposztot, terítsünk egy réteg faaprítékot a tároló tetejére.

A fentiekből remélem kitűnt, hogy mennyivel hasznosabb égetés helyett komposztálni, mert a hasznos anyagokat így nem a levegőbe eresztjük, hanem a természetes körforgásnak megfelelően visszajuttatjuk a talajba. Ezzel nemcsak környezetbarátként viselkedünk, de még pénzt is takarítunk meg, miközben a kerti földünk tápértékét növeljük. Kívánunk tehát mindenkinek kellemes foglalatosságot a kertjében, jövő nyárra pedig tápanyagban gazdag, értékes humuszt!

 

Szirmainé Gilyén Katalin - XVI. kerületi Önkormányzat

 

Forrás: XVI. kerület honlapja