Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átmenetileg Szelevényre szállíthatják Szolnok lakossági hulladékát

  • 2006. február 12.
  • humusz
A tulajdonos engedélyével az év végéig a Tiszazugban lévõ szelevényi lerakóba szállíthatják Szolnok szilárd lakossági hulladékát. Erre a döntésre azért volt szükség, mert a város új szemétbefogadója, a döntõen uniós pénzbõl elkészült kétpói regionális tároló még nem kapta meg a használatba vételi engedélyt.

A szelevényi lerakó maximum egy évig, illetve a kétpói tároló üzembe helyezéséig fogadja a szolnoki szemetet - közölte Molnár Bálint, a kunszentmártoni kistérség többcélú társulásának elnöke, Öcsöd polgármestere.


Azért engedélyezték a beszállítást, mert az üzemeltető Remondis cégtől garanciát kaptak arra, hogy a depóniájuk kapacitása ezzel együtt is elegendő lesz a kistérségben 20 év alatt keletkező hulladék befogadására.

A 6,3 millió euróért megépített, tavaly szeptemberben felavatott kétpói létesítmény használatba vételi eljárását a leendő üzemeltető Rethmann Kétpó Kft. jelzése alapján függesztették fel. A társaság ugyanis észrevételezte, hogy a szakértői vizsgálatok szerint a depónia vízelvezetést biztosító szivárgó rétegének szerkezete nem egyezik meg a 22/2001. (X.10.) KÖM rendelet 2. számú mellékletében foglaltakkal.

A felkért szakértők a vitatott réteg szivárgási tényezőjét a jogszabályban és a kiviteli szerződésben meghatározott értéktől eltérően állapították meg. Emiatt Kétpó önkormányzata november 18-i ülésén határozatban tiltotta meg, hogy közigazgatási területére bármit beszállítsanak.

A kétpói beruházásért felelős önkormányzati konzorcium december közepén úgy határozott, hogy csak akkor lehet majd szemetet beszállítani a lerakóba, ha a megfelelő hatósági engedélyeket megkapja a létesítmény, és ennek végső határidejeként 2006. május 1-jét jelölték meg. Az ügyben egy minden érintett által elfogadott szakértő február közepére elkészülő véleménye alapján döntik el, hogy az építés közben történt-e kivitelezési hiba. A beruházásnak a portugál Mota-Engil S.A. volt a generálkivitelezője.

 

forrás: www.greenfo.hu