Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áthárított tűmentesítés

  • 2017. július 14.
  • PKata

injekcióstűVéget vet a kormányzat a használt injekciós tűk gyógyszertári begyűjtésének. E feladat a továbbiakban kizárólag a kórházakra és a szakrendelőkre hárul. Ezzel negyedére-ötödére csökken azon helyek száma, ahol a lakosság biztonságosan megszabadulhat az otthon használt ilyen eszközöktől.

A cukorbetegek, a szklerózis multiplexes, a vérrögképzést megelőző kezeléseket kapók naponta használnak otthon injekciós tűt, ezt elvben tilos kidobni a szemétbe. A tűk ugyanis azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek. A fecskendők ezért különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok, megsemmisítésükről elvben a szemét birtokosának kell gondoskodnia. Az efféle szemét visszagyűjtése évek óta megoldatlan, de ha valaki megfelelően becsomagolta, és elvitte a patikába a lejárt gyógyszereket gyűjtő dobozba be lehetett dobni. A jövőben azonban az ilyen típusú szemét átvételére a gyógyszertárak már nem kötelezhetőek. A patikákban elhelyezett hulladékdobozba elvben mostantól csak hagyományos gyógyszereket lehet elhelyezni. Az injekciós tűket, fecskendőket, infúziós szerelékeket a szakrendelőknek, illetve a kórházaknak kell gyűjteniük. A betegellátó intézmények feladata lesz az is, hogy olyan speciális hulladékgyűjtő helyeket alakítsanak ki, ahol a lakosság a személyzet segítsége nélkül is el tudja helyezni ezt a fajta hulladékot.

Hosszú időszak bizonytalanságának vet véget az új szabály – mondta a Népszavának Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, aki szerint a gyógyszertárak eddig is csak jobb híján vették át a lakosságtól a tűket. Az új megoldás nem tökéletes, mert a kórházaknak másfél évük van arra, hogy felkészüljenek a feladatra. Ezalatt pedig kétséges, hogy ez a hulladék hol fog kikötni. Most, ha valaki belép a kórház, vagy egy szakrendelő ajtaján nem nagyon találja meg az élénksárga és piros injekciós tűgyűjtő műanyag konténereket. Lapunk kérdésére, a kórházfenntartó hivatal az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) megerősítette, hogy ezt a feladatot az intézményeknek saját hatáskörben kell megoldaniuk. Több kórház igazgatót is megkérdeztünk, hová rakatta ki az új rendelet értelmében a veszélyes hulladékgyűjtő konténert, ám egyikük sem hallott az új szabályról, se az új feladatról.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, a Vasútegészségügy Kht. vezetője lapunknak azt mondta, az általa irányított intézményekben átveszik a betegektől a használt injekciós tűket. Minden rendelőjükben van e célra doboz. A Vasútegészségügy Kht. az ország több pontján tart fenn szakrendeléseket, de korántsem annyit, hogy biztonsággal be lehessen gyűjteni az összes, a háztartásokban használt szerelékeket.

Lapunknak egy olvasó azt mesélte, most a szakrendelőben a diabétesz gondozást végző orvosa átveszi tőle az elhasznált injekciós szerelékét, amikor a magánrendelőjébe kell mennie, ott erre már nem hajlandó. Mondván, a veszélyes hulladék elszállításának ára, nincs benne a kezelési díjban. Van olyan betegtársa, aki hiába akarta védeni a környezetét, senki nem vette tőle át a hulladékot, ő a tűit a szemetesbe dobja.

A legnagyobb hazai kórházi veszélyes hulladék begyűjtő és megsemmisítő cég, a Septox Kft. szakmai vezetője Schwob Eleonóra nem látja sem megnyugtatónak, sem megoldottnak a helyzetet. Mint azt lapunknak elmondta, egyre több otthoni ápolásban ellátott beteg keresi meg őket, hogy leadhassa az egészségügyi szemetet, amit csak szívességből vesznek át ingyen, az orvosi szolgálatoknak és kórházaknak azonban fizetniük kell ezért a szolgáltatásért. Cégük a Magyarországon keletkező, évi 8-9 ezer tonna kórházi veszélyes hulladékból 5-6 ezer tonnát gyűjt össze az egészségügyi intézményekből, de ebben nemcsak tűk, hanem minden egyéb, szennyezett textíliák, kötszerek, egyszer használatos eszközök is vannak.

 

Forrás: http://nepszava.hu

Kép: http://www.freeimages.com