Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amerikai tudósok tejbe csomagolták a sajtot

  • 2016. szeptember 05.
  • PKata

kazein_csomagolásA műanyagszemét mennyiségének csökkentése ugyancsak kívánatos volna. Egyes számítások szerint 2050-re sikeresen eléri az emberiség, hogy több hulladék úszik majd a vizekben, mint amennyi hal, márpedig az apró plasztikdarabkák elég hatékonyan csökkentik a halak mennyiségét is. A hulladék nagy része csomagolóanyagokból származik, például a zsugorfóliázott élelmiszerek borításából.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium támogatásával elindult egy projekt, amely tejből készített fehérje-fóliával tervezi kiváltani a műanyagfóliát. Ez a csomagolóanyag tökéletesen lebomlik, sőt, akár meg is lehet enni:

 

Eddig is léteztek már ehető, fóliaszerű csomagolóanyagok (kinek van meg a lengyel Krówka tejkaramella belső papírja?), de ezek keményítőből készülnek és porózusak, nem zárnak légmentesen, a nedvesség is hamar átszivárog rajtuk. A tejfehérjéből (kazeinből) és citrusfélék pektinjéből készült fólia viszont biztonságosan zár és kellően tartós is.

A tejben lévő kazeinből készített csomagolóanyag nem csupán környezetbarát, de még jobbnak is bizonyul, mint a hagyományos műanyagfólia. A kutatások szerint ennek az anyagnak sokkal kisebbek a pórusaik, ennél fogva akár 500-szor hatékonyabban zárják el az élelmiszert a külvilágtól. Ezzel megnöveli a termékek fogyaszthatósági idejét, tehát az áruházaknak sem kell olyan hamar kidobniuk az el nem adott élelmiszert. Közvetve és közvetlenül is csökkenti a hulladéktermelést.

Az étel elfogyasztása után akár a csomagolásnak is neki eshetünk, ha nassolni támad kedvünk. Ám akármennyire is tetszik az ötlet, hogy a szendvicset egy kis csomagolással fojtjuk le, ez még a jövő zenéje, ugyanis a kazein-csomagolóanyag készítői egyelőre még csak kísérleteznek a műanyagfólia alternatívájával. A kész csomagolóanyag ugyan sokkal jobb, mint a műanyag, de egyelőre nem túl rugalmas, sőt nagyon hamar szétmállik a vízben. Ennek a problémának a kiküszöbölésére citrus pektint kevernek a csomagolásba.

Tekintve, hogy ezek ehetőek, ezért senki nem örülne neki, ha az áruház polcán lévő koszt is meg kéne ennie a csomagolással, ezért valószínűleg nem tudják majd teljesen felváltani a plasztik csomagolásokat, de például az egyesével csomagolt lapkasajtoknak a belső csomagolását könnyű szerrel átvehetik.

Az ehető fóliának íze ugyan egyelőre nincs, de ha a piac igényli, simán készíthető lesz ízesített változatban is.

 

Forrás: http://verde.444.hu és http://www.tisztajovo.hu

Kép forrása: http://www.todayonline.com