Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alulbecsülték a cementgyár higanykibocsátását

  • 2006. augusztus 13.
  • humusz
Az Egyesült Államokban a második és harmadik legnagyobb higanykibocsátó egy-egy cementgyár. A Greenfo cikke.
Alulbecsülték az Oregon állambeli cementgyár higanykibocsátását, mert hibás képlettel számoltak. Kiderült, hogy a valódi kibocsátás két-háromszorosa a korábban feltételezetnél. Ezzel a gyár az ország harmadik legnagyobb higanykibocsátójává vált. A helyi civil szervezetek a lakosok és gyermekek higany kitettségének vizsgálatát javasolja, a környezetvédelmi ügynökség pedig törvényt készít elő a cementgyárak higany kibocsátásának szabályozására.

A higany rendkívül veszélyes nehézfém, amely a táplálékláncban felhalmozódva károsíthatja az újszülöttek idegrendszerét és fejlődési rendellenességeket okozhat. Az USÁ-ban jelenleg a cemetgyárakra nem szabtak kibocsátási határértékét, mert a megfelelő szűrőrendszer súlyos anyagi terhet jelentene a cementgyáraknak. A higany forrása a cement alapanyagául szolgáló mészkőből származik, amely kibocsátása így nem elkerülhető.

Magyarországon a nyergesújfalui cementgyár kapcsán civil szervezetek hívták fel a figyelmet a tervezett üzem nehézfém és higanykibocsátására, de a cég azt állította, hogy az üzem nem bocsát ki higanyt.

Bővebb információ:
Szuhi Attila, Válaszúton Alapítvány
Telefon: 30-563-7749
e-mail:[email protected]