Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akadálymentes közösségi kertek

  • 2015. március 04.
  • mese
Szerző: 
mese

A Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének gondozásában futó „Tervezés speciális felhasználók számára” c. kurzusának hallgatói munkáiból nyílt kiállítás az OORI Galériában.  A tervezési követelmények egy része a kertek fizikai környezetének akadálymentes kialakítására vonatkozott. 

A hallgatók két kerttípust vizsgáltak meg: a közösségi kerteket és a rehabilitációs célú kerteket.
Vizsgálatuk folyamán meglátogattak számos közös használatú kertet és feltérképezték

  • a kertek felhasználói körét, a felhasználók igényeit, figyelembe véve a képességek különbözőségét, a kerthasználat motivációit;
  • a kertekben végzett munkafolyamatokat, a használt munkaeszközöket;
  • a kertek fizikai környezeti kialakítását.

Az OORI Központi Ergoterápia és a Tanszék között több éve fenntartott kapcsolat lehetővé tette a hallgatók számára, hogy közelebb kerüljenek a mozgássérült emberek speciális problémáihoz. A részleg által bemutatott különböző tevékenységeket segítő környezeti és tárgyi feltételek rendszerével is megismerkedtek. Itt találkoztak az ún. emelt szintű kiskert lehetőségével. A hallgatók megfigyeléseik során az elv tökéletesítésére törekedtek és igyekeztek egyéb megoldási javaslatokat is megfogalmazni.
A megoldási javaslatok között találunk a kerti berendezések és munkaeszközök akadálymentes (mindenki által használható), illetve sérülés vagy betegség következtében fennálló speciális használati módra tervezett változatait is. 
A Tanszék tantárgyfelelősének vezetése mellett a hallgatók munkáját több terület szakembere is segítette.