Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adományboltok Edinburghban

  • 2013. június 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Egy napsütéses áprilisi vasárnap délután az edinburghi Morningside-on járunk Skóciában. Az Edinburgh egyik egyeteméhez vezető főút két oldalán adományboltok sorakoznak, kirakataik változatos használtcikkekkel csalogatják a járókelőket. Az adományboltok, kifőzdék és családi kisvállalkozások elegye barátságos hangulatot kölcsönöz a barna kőépületek sorának. Titokzatos, különleges élményt jelent már az itt tett séta is, de a legjobb mégis betérni egy-egy üzletbe és a felfedezés izgalmával kutatni a számtalan portéka között, melyek mindegyikének megvan a maga története.

A skót főváros az adománybolt-élményt keresők kánaánja – közel száz adománybolt található városszerte. Ezek árukészletüket tekintve hasonlóak a magyar “turkálókhoz”, azonban az áruk minőségére nagyon ügyelnek.

A legtöbb adományboltban teáskészlettől kezdve régi bútorokon, könyveken át szinte bármit meg lehet találni - aki rászánja az időt, kincsekre lelhet. A legnépszerűbbek mégis a jó minőségű használt ruhák. Néhány bolt egy-egy terméktípusra szakosodott, így vannak adományboltok, amelyek kizárólag használt bútorokkal, használt ruhákkal vagy használt könyvekkel kereskednek.

Nagyobb jótékonysági szervezetek, mint a Barnardo’s, Oxfam vagy a Marie Curie Cancer Care több üzlettel is képviseltetik magukat városszerte, míg például az Edinburgh Dog and Cat Home (edinburghi állatmenhely) egyetlen adományboltja a külvárosi hangulatú Portobello városrész szélén foglal helyet. Edinburghon kívül, Skócia szerte több, mint 500 további adománybolt működik.

Az eladandó áruhoz az adományboltok általában direkt adomanyozások során jutnak hozzá – az adományozo egy zsák ruhával bemegy a boltba, es otthagyja azt - , azonban nagyobb mennyiségű felajánlás esetén néhány üzlet alkalmazottai házhoz is mennek. A személyzet ellenőrzi az adományként kapott áru minőségét, ha szükséges, megtisztítja egy hátsó helyiségben, ami altalában mosógéppel felszerelt, és csak ezután bocsátja eladásra. Az önkénteseknek oktatást biztosítanak mind a boltot működtető egyesület tevékenységéről, mind arról, hogy hogyan lehet sikeresen kiállítani es eladni a termékeket, illetve hogyan lehet biztonságosan végezni ezt a munkát. Néhány adománybolt az internet előnyeit kihasználva saját weboldalon vagy aukciós portálon keresztül is értékesít.

Az adományboltok ugyan fizetik az üzlethelyiseg berleti dijat es a kozüzemi szamlakat, am emellett az államtól jelentos kedvezményeket kapnak – afamentesseget, es az iparuzesi adonak maximum 20%-at kell fizetniük, de gyakorta kapnak mentesseget ez alol is.

Az Egyesült Királyságban az adományboltok összesen több, mint 220 millió angol fontnak megfelelő adományt gyűjtenek évente (ez évi 76 milliárd magyar forintot jelent). Azonban ennél is jelentősebb, hogy még jól használható árukat mentenek meg a hulladékká válástól – egyes adatok szerint több, mint 300 000 tonna textilt és 200 millió tonna könyvet - és a helyi lakosok hozzáférhető áron juthatnak hozzá kiváló minőségű tárgyakhoz.

Az adományboltok vásárlóközönsége rendkívül változatos. Dasha Sokolovskaya edinburghi diák - aki szabadidejében heti néhány órát önkénteskedik egy adományboltban - a következőket mesélte élményeiről:

“Oh, nagyon sokféle emberrel találkozom! A legjellemzőbb vásárlók az alacsonyabb keresetből élők, a nagycsaládosok és diákok, de sok olyan vásárló is akad, akik nem élnek rossz anyagi körülmények között, csupán élvezik a válogatást, kutatást, illetve olyanok, akik egyedi darabok reményében térnek be – ők leginkább ékszereket keresnek. Gyerekkoromban mi is sokszor jártunk adományboltokba, és emlékszem, nagyon élveztem, ahogy átkutattuk a boltot a megfelelő darabok után. A legfurcsábbak azonban az idős hölgyek, akik itt keresik rég elvesztett dolgaikat.”

Mi lehet az adományboltok sikerének titka? Az áruk jó minősége? A britek nagyobb társadalmi szerepvállalása? Az önkéntesek segítsége? Az állam támogatása? Valószínűleg mindez együttvéve. Reméljük, hogy valamikor a jovőben Magyarország is megérik az adományboltok fogadására, mert rendkívül értékes szerepet töltenek be a társadalomban.

Írta: Damm Viktória