Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

9 pénztárcakímélő ötlet, amellyel véget vethetsz az élelmiszer-pazarlásak

  • 2016. július 01.
  • PKata

Egy új kutatás szerint az élelmiszer-hulladék csökkentése segíthet felvenni a harcot a klímaváltozás ellen. Te is tehetsz az ügy érdekében, és még pénzt is spórolhatsz!

A Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) csapata – a Climate-KIC partnere – kiszámolta, mennyi a „kárba veszett élelmiszerhez” köthető emisszió. Első alkalommal készítettek élelmiszer-hulladékra vonatkozó prognózist a világ számos országára nézve.

„Az élelmiszer-hulladék csökkentésével felvehetjük a harcot az éhezés ellen, emellett bizonyos mértékig a klímaváltozás hatásait is csökkenthetjük, pl. a fokozódóan szélsőséges időjárást és a tengerszint emelkedését,” nyilatkozta Ceren Hic, a tanulmány vezető szerzője. A mezőgazdaság nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, 2010-ben az üvegházhatású gázok több mint 20%-ának kibocsátása ennek az ágazatnak a számlájára volt írható. Ha tehát sikerül elkerülnöd az élelmiszer-pazarlást, vele együtt elkerülheted, hogy ilyen módon felesleges üvegházhatású gázok kerüljenek a légkörbe. Ezzel enyhítheted a klímaváltozás hatásait.

Következzen kilenc otthon megvalósítható ötlet, amellyel hozzájárulhatsz a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

 

1. Vásárolj okosan!

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit a hulladékcsökkentés érdekében tehetsz: Ne vásárolj túl sok élelmiszert vagy olyan ételeket, amelyekre nincs szükséged! Ha előre végiggondolod, mit szeretnél enni, elkerülheted a fölösleges vagy impulzusszerű vásárlást. A bevásárló lista összeállítása közben olvasd át a recepteket: ha csak két krumplira van szükséged, egy egész hálónyi helyett válaszd inkább a szemenként, kimérve kapható zöldséget (kivéve, ha úgy tervezed, máshoz is felhasználod!).

2. „Ronda” gyümölcsök

Rengeteg zöldség és gyümölcs el sem jut az élelmiszerüzletekig, mert kicsit félresikerült – pedig a legtöbb esetben tökéletesen ehető. Ez óriási élelmiszerpazarláshoz vezet, az élelmiszerüzletek azonban szerencsére kezdik belátni, mekkora problémát jelent a dolog, és néhányuk próbaképpen árul csúnya gyümölcsöt és zöldséget is. Ezeket gyakran sokkal olcsóbban kínálják, mint a „csinosabb” vetélytársakat. Deríts ki, hogy a szomszédos élelmiszerüzletnek van-e ilyen ajánlata, és mentsd meg a ronda termékeket a kidobástól! Ha kedvet érzel magadban, hogy mindezzel vállalkozóként is foglalkozz, nézd meg a Food Surplus Entrepreneurs Network weboldalát.

3. Használd a „FIFO” módszert

A FIFO az angol „First In, First Out” kifejezés rövidítése, lényege, hogy amit előbb vásároltál, előbb fogyaszd el. Amikor otthon kipakolod a megvásárolt élelmiszert, sorold a régebbi termékeket előre, az újabbakat pedig hátra. Így biztos, hogy a régebbi dolgokat előbb, még a fogyaszthatósági időn belül fel fogod használni.

4. Jegyezd fel, mit dobtál ki!

Ha minden héten felírod, mit dobtál ki, jobban tudod tervezni a jövőbeli vásárlásaidat. Ha például minden héten a kukában végzi fél kiló kenyér és egy liter tej, akkor talán kevesebb tejjel is beéred. A kenyér egy részét pedig vásárlás után lefagyaszthatod, hogy ne romoljon meg, és legyen esélyed megenni.

5. Edd meg a maradékot!

Ezzel nem csak pénzt spórolhatsz, az élelmiszer-hulladékot is csökkented. Ha túl sok ételt készítettél, oszd adagokra, és edd meg másnap ebédre vagy vacsorára. Ha nincs kedved minden nap ugyanazt enni, még mindig lefagyaszthatod a következő hetekre.

6. Élj a technológia adta lehetőségekkel!

A különféle technológiai eszközök nagy segítséget nyújthatnak, ha csökkenteni szeretnéd a hulladékot. Rengeteg alkalmazást találhatsz, a Hand Pick például segít recepteket összeállítani a már meglévő hozzávalókból. A LoveFoodHateWaste alkalmazással nyomon követheted, milyen élelmiszer van otthon és mit kell vásárolnod, milyen ételeket tudnál főzni és mi a legjobb módja a maradék felhasználásának. A Design By Sol a Climate-KIC start-up vállalkozása, és jelenleg egy olyan Bump Mark elnevezésű innovatív élelmiszerfrissesség-ellenőrző programon dolgozik, amely – csakúgy mint a friss élelmiszer – reagál a közvetlen környezetére, és értesítést küld, ha az élelmiszer romlani kezd.

7. Használd kreatívan a zöldség és gyümölcs hámozásakor keletkező maradékot!

Használd fel a zöldség hámozásakor keletkező maradékot, és készíts belőle alaplevet, ragut vagy levest. Vess egy pillantást erre a nagyszerű listára, amelyet a The Kitchn készített, és lesd el a zöldségmaradék felhasználásáról szóló tippjeiket, legyen szó kandírozott gyümölcsről, pesztóról vagy salátáról! Ha saját kerted vagy városi (közösségi) veteményeskerted van, természetesen a komposztálót is használhatod.

8. Tárolj minden élelmiszert a megfelelő helyen!

Te hogy tárolod az ételeket a hűtőszekrényben? Ha mindent csak úgy bepakolsz, ahol éppen helyet találsz, könnyen előfordulhat, hogy valami a kelleténél hamarabb megromlik! A hűtőgépek felépítésének elvét alapul véve a Food Republic készített egy igazán hasznos infografikát arról, pontosan hol is tárold a különböző élelmiszerfajtákat.

9. Használd az érzékszerveidet!

A fogyaszthatóságot és a minőség megőrzését jelző idő olykor félrevezető és pontatlan lehet. Ha amúgy megfelelően tárolod az élelmiszert, legokosabban teszed, ha a csomagolásra nyomtatott dátum helyett az érzékszerveidre bízod magad. Másfajta próbával is ellenőrizheted, vajon romlott-e az étel. Ha a tojást vízbe teszed, kiderül, hogy jó-e még vagy romlott-e, frissességétől függően lesüllyed vagy lebeg a víz tetején (ha lesüllyed még jó!).

 

Fordította: Csörgő Viktória

Cikk forrása: http://dailyplanet.climate-kic.org/9- money-saving- tips-to- stop-wasting-food/