Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

8 zöld gyermekkönyv karácsonyra

  • 2017. december 04.
  • CsViki

Napjainkban rengeteg irodalmi és ismeretterjesztő mű sorakozik a könyvesboltok gyerekeknek szóló polcain. Nehéz a sok szép és hasznos darab közül választani, ehhez szeretne most némi kapaszkodót nyújtani a Zöldbolt csapata.

Könyvet kapni, könyvet adni jó dolog. Különösen igaz ez a gyerekkönyvek esetében, hiszen kisebbek és nagyobbak alig várják, hogy elmerülhessenek a színes mesék vagy a meseszerűen, érdekesen tálalt tudományos ismeretek világában. Ha a mesék révén szeretnénk a környezet és a természet iránti tiszteletet és a megóvásukat segítő tudást is átadni gyerekeinknek, számos olyan kötet közül választhatunk, melyek segítségünkre lehetnek ebben. A Zöldbolt karácsonyi ajánlója. 

 

 

Bolba mesék

Bolba mesék – A víz

A Bolba mesék sorozat első része a víz témakörét járja körül. Az újrapapírra nyomott könyv 6-9 éves korosztály számára készült és olyan kérdésekre igyekszik a gyerekek számára is érthető módon választ adni, melyek a felnőtteket is foglalkoztatják. Elmeséli többek közt azt is, miért fontos a víz védelme és hogyan vigyázhatunk erre a kincsre. Egyszerre szórakoztató és ismeretterjesztő darab, melynek minden kis polcon ott lenne a helye! 

 

Vakond a városban

Vakond a városban

Bár a klasszikus - és nagy kedvenc - vakondmesék sorozat nem kifejezetten a környezetvédelemről szól, mégis bekerül az ajánlónkba a „Vakond a városban” című kötet, mely egyszerűen és nagyon szemléletesen meséli el a gyerekeknek, hogy mivel jár a városok terjeszkedése a természet és az élővilág szemszögéből nézve. Bemutatja azt is, hogyan viszonyulunk természetes környezetünkhöz és mennyire fontos változtatni ezen. Óvodás korosztálynak ajánlott.

 

Cserfes Rózi az erdőben

Cserfes Rózi az erdőben

A mese főszereplője, Cserfes Rózi kirándulni megy az erdőbe. Sétája során rengeteg kérdést tesz fel, amelyekre Pitypang Piri ad válaszokat, s ezzel együtt hasznos tudást a kis olvasóknak. Rózi – s vele együtt a gyerekek is - így játszva tanulhat az erdőkről, a talajról és annak lakóiról, a növények fejlődéséről, a természetben zajló körforgásokról és arról, hogyan s miért kell összhangban élnünk a természettel. A könyvhöz hangoskönyv és hasznos foglalkozatófüzet is tartozik. Elsősorban nagyobb ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlott. Az író, Krumpach Erzsébet egyben „A bőség kertje” című könyv szerzője is.

 

Lengekalendárium

Lengekalendárium - Négy évszak a Nádtengeren

Berg Judit közkedvelt író, könyvei ismertek és keresettek mind a gyerek, mind szüleik körében. Egyszerűen megfogalmazott, ugyanakkor megkapó sorai a nádasok, vizek világához viszik közel olvasóit. A Lengeklanendárium a népszerű Lengemesék szereplőinek segítségével magyarázza el a vizek élővilágához kapcsolódó ismereteket, akár csak egy mesés „biológiakönyv”. A kötethez tartozik a tavaszi Lengemesékből készült rajzfilm-DVD is. Nagyobb óvodásoknak és az általános iskola alsósainak ajánljuk.

 

Nagy bogárkönyv

Nagy bogárkönyv 

Milyen lassan mászik a csiga? Félnek a bogarak éjszaka? Miért masíroznak a hangyák egymás után, egy sorban? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a folyton kíváncsi, felfedezni szerető gyerekek. Ez az igényesen megrajzolt, böngészhető könyv a bogarak és rovarok világát hozza közelebb a kicsikhez; egy olyan világot, amit sokszor önkéntelenül és feleslegesen kerülünk, vagy esetleg félünk. Pedig a számtalan kis élőlény egy nagy kép apró - mégis igen fontos - darabjait jelentik, s elengedhetetlnekek a természetben, a talajéletben, a táplálkozási láncban, a növények beporzásában, a lebontásban.... és még sok egyébben. Adjuk a gyerekek kezébe ezt a mesés ismeretterjesztő könyvet, hogy tisztában legyenek a rovarvilág valós értékeivel! Elsősorban a 6-10 éves korosztály számára ajánlott.

 

 Kukkants bele! Mit történik a szeméttel?

Kukkants bele! Mi történik a szeméttel?

Mi történik manapság a szeméttel? Hogyan történik a szétválogatás, az újrahasznosítás? Mi a szerves hulladék és mi mindenre használható? És mit csinálnak a nagyméretű szeméttel, mint például az elöregedett repülőkkel és más nagy gépekkel? Ezekre és egy sor másik érdekes kérdésre ad választ a könyv, melyek kinyitható fülecskéi alatt számos egyéb információ is megbújik. Nagyszerű grafikáival és böngészésre hívogató ábráival nemcsak fiúk és lányok nagy kedvence lehet, de a felnőttek is szívesen lapozgatják!

 

Cinkenapló

Cinkenapló

Telegdi Ágnes népszerű könyve egy cinkecsalád életébe enged betekintést. A madárcsalád a szerző postaládájában talált otthonra, így személyes élményeit oszthatta meg olvasóival. Ám mindezt egyedi módon: a cinkeszülők maguk mesélik el, hogyan választották ki a postaládát, építgették fészküket, és nevelték fel fiókáikat. A könyvet megkapó rajzok és jól elkapott természetfotók illusztrálják, így a mesekönyv egyben a kicsik első természetkönyve is lehet. 

 

 Leon és a környezetvédelem

Leon és a környezetvédelem

Annia Groovie könyve - Lackfi János fordításában - leginkább a 6-11 éves korosztélhoz szól. A tényeket érthető és egyszerűen megfogalmazó, vicces hangvételű és egyben képregényszerű kötet olyan kérdéseket és összefüggéseket vázol jól befogadható módon, mint a víz- és energiatakarékosság, az újrahasználat, a hulladékmegelőzés vagy éppen a tudatos vásárlás. Az író kézzelfoghatóvá teszi olvasói számára a globális környezeti problémákkal kapcsolatos fogalmakat és egyszerű, praktikus ajánlásokat tesz környezetünk megóvásának érdekben. Olvasásával nemcsak a gyerekek járnak jól, de szüleik is hasznosíthatják a leírt ötleteket a hétköznapok során; ajánljuk tehát egyaránt kicsik és nagyok figyelmébe! 

Szerző: Lugosi Bea

Forrás: zoldbolt.hu