Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

650 ezer éves csúcson az üvegházgázok

  • 2005. november 29.
  • humusz
Az elmúlt 650 000 évben nem volt olyan magas a szén-dioxid és a metán szintje az atmoszférában, mint jelenleg - állapítja meg egy átfogó európai tanulmány õsi jégrétegek vizsgálatából.
Az 1999-ben indult Epica kutatási projekt most közölt eredményei fontos adalékot jelentenek a globális felmelegedés kérdéséhez. Nagy megbízhatósággal igazolják ugyanis, hogy 650 000 év óta most a legmagasabb a koncentrációja a két legfontosabb, üvegházhatásért felelős gáznak: a szén-dioxidnak és a metánnak. Ez pedig széleskörűen elfogadott vélemény szerint szoros összefüggésben van a globális felmelegedéssel.

A gázok időbeli koncentráció-változásának megállapításához egy nagyon megbízható, nehezen megkérdőjelezhető módszert alkalmaztak. 3270 méter mélyen fúrtak le az Antarktisz jegébe, ami az évezredek alatt egymásra rakódott jégrétegekben olyan, mintha 900 ezer évet mentünk volna vissza az időben. A jég magába zárta az akkori levegő apró buborékait, melyek elemzéséből pontosan megállapítható az adott időszak szén-dioxid- és metántartalma is.

Az egyelőre 650 000 évnyi időszakra elvégzett elemzések azt mutatják, hogy a szén-dioxid koncentrációja 30%-kal, a metáné 130%-kal haladja meg a korábbi legmagasabb értékeket is! Ami külön is figyelemre méltó és aggasztó, az a szén-dioxid-koncentráció növekedésének a sebessége, ez ugyanis jelenleg 200-szorosa a valaha mért leggyorsabb növekedésnek. Ez jelentős érv amellett, hogy az emberi eredetű üvegházgáz-kibocsátás fontos részét kell, hogy képezze a teljes koncentráció-növekedésnek. Ellenkező esetben ugyanis nehéz lenne olyan természetes okot keresni, ami megmagyarázhatná ezt a kiugróan egyedülálló értéket.

Egy másik tanulsággal is szolgáltak az elemzések. Jó kapcsolatot sikerült találni az egyes korokban uralkodó átlaghőmérséklet és a hozzá tartozó szén-dioxid-koncentráció között. Ez meglehetősen jó bizonyíték arra, hogy összefüggés van a növekvő szén-dioxid-tartalom és az éghajlat melegedése között.

A globális felmelegedés egyik világméretű hatásaként a tengerszint lassú emelkedésére számíthatunk. Mérések szerint a tengerszint emelkedése is felgyorsult az utóbbi 150 évben, a korábbi évszázadokhoz képest. Jelenleg, évi 1-2 mm-re teszik az emelkedést, ami az évszázad végéig közel 1 méteres emelkedést produkálhat, sokfelé jelentős problémákat okozva ezzel.

A kutatók mindezek fő okozójának a fosszilis energiahordozók nagymértékű alkalmazását tekintik, mint az egyetlen markáns változást az utóbbi évszázadokban. Felhívják a figyelmet a politikai döntéshozók nagy felelősségére.

Forrás: ICI Intereaktív Meteorológia