Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

60 óra börtön: osztrák büntetés a szentgotthárdi aktivistáknak

  • 2007. május 16.
  • humusz
Száz euróra büntette az eisenstadti tartományi rendõr-fõkapitányság a Rába habzása és az új szemétégetõ ellen is küzdõ Pro Natura St.Gotthard civil egyesületet, mert két transzparenst bontottak ki egy petícióátadáson. A huszonhatezer forintos összeget hatvan órás elzárással is meg lehet váltani. (2007. május 11. - MN Online)
Április 4-én magyar EP-képviselők, Olajos Péter és Antonio de
Blasio petíciót adtak át Hans Niessl tartományi főnök helyettesének. Ennél az akciónál a Pro Natura St.Gotthard civil összefogás néhány tagja is jelen volt. Az átadást megelőző csoportosulást és két transzparens kibontását engedély nélküli
demonstrációnak minősítették az osztrák hatóságok.

Ezért a Pro Natura St.Gotthard civil összefogást és annak képviselőjét, Woki Zoltánt száz eurós pénzbüntetésre ítélték, amit 60 órás elzárással is meg lehet váltani.

Woki most azt fontolgatja, hogy kamerák jelenlétében fog bevonulni az osztrák börtönbe, hogy ezzel is felhívja a figyelmet azokra a környezetvédelmi problémákra, amelyek egy ideje mérgezik a két ország viszonyát.

Olajos feljelentette magát

Olajos Péter a szentgotthárdi civilek elleni büntetésről értesülve saját magát jelentette fel az osztrák hatóságoknál, mivel részt vett Kismartonba szervezett petíció átadáson.
A EP-képiselő önfeljelentő levelében az ellene szóló bizonyítékok között sorolja a helyszínen készült felvételeket, sőt még saját fényképfelvételeit is mellékeli.

Olajos az osztrák közigazgatási jog szerinti eljárás zavartalan lefolytatása érdekében előre jelzi, hogy európai parlamenti képviselői státuszából fakadó mentelmi jogáróll lemond, amint a hivatalos megkeresés megérkezik az Európai Parlament illetékes bizottsághoz.