Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

5 billió műanyag darab óceánjainkban

  • 2014. december 15.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Egy nemrég készült tanulmány szerint a gyakran mérgező, apró részekből álló, lebegő műanyagszemét mindenhol jelen van már az óceánokban. Néhol összefüggő, kontinensnyi méretű szeméthegyet alkot, és az ökoszisztéma részévé vált. A cikkben részletesebben olvashattok a kutatásról és  eredményeiről.

Csaknem 270 ezer tonnányi műanyag úszik a világ óceánjain, mellyel 38.000 szemétszállító teherautót lehetne megpakolni – áll egy friss tanulmányban, amely a héten jelent meg a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

A nagyon óvatos becslés szerint is legalább 250 ezer tonna műanyagszemét úszik a tengerekben, a néhol kontinensnyi méretű összefüggő szeméthegy ötezer milliárd darabból állhat – derült ki egy most közzétett tanulmányból. A kutatás során 24 alkalommal vettek szemétmintát az óceánokból 2007 és 2013 között, közel 1600 helyszínen.  Darabszámban az 1-4 miliméterre aprózódott műanyagdarabkák voltak túlsúlyban, tömegre nézve viszont kevés, ám annál súlyosabb műanyagszemét volt a jelentős. Annyira jelen van mindenhol a gyakran mérgező műanyag, hogy az óceánok ökoszisztémájának is részévé vált – mondta a kutatás vezetője, Marcus Eriksen. A jelentős részben nejlonzacskókból és mindenféle egyéb műanyagcsomagolásból álló szeméttömeget egyébként a déli félteke felé is elvitték az óceánok áramlatai- tudósított a 444.hu.

A vízen úszó műanyagokat vagy hajóról figyelték meg, vagy hálóval kifogták írja a Washington Post. Az így összegyűjtött adatok segítségével végül elkészítették az óceán modelljét, amelyen szimulálták a szemét mennyiségét és elterjedését.  A kutatás nem csak a szemét mennyiségét határozta meg viszonylag pontosan, de arra is fény derült, hogyan viselkednek az óceánon lebegő műanyagok: kisebb darabokra keringenek a föld körül. A kutatás szerint a leggyakoribb szennyeződés az óceánokban a 1 és 4,75 milliméter nagyságú műanyagdarabok.

Kara Lavender Law, a massachusettsi székhelyű Sea Education Association óceánkutatási és oktatási intézet kutatója a tanulmányra reagálva kijelentette: fontos, hogy a szerzők hasonló mennyiséget számoltak össze, mint egy korábbi tanulmány készítői, akik ráadásul a mostanitól eltérő módszereket alkalmaztak. A szerzők szerint ugyanakkor a becslésük valószínűleg alulról közelíti az óceánok valós műanyag-szennyezettségét. „Feltehetően jelentős mennyiségű műanyag halmozódott fel az óceánpartokon, a óceánfenéken, magában a vízben és a vízi élőlények szervezetében is” – olvasható a kutatásban. A kutatók azért is feltételezik, hogy sokkal több műanyag lehet az óceánban, mert a Plastics Europe nevű vállalat szerint évente 288 millió tonna műanyagot gyártanak a földön, és ennek csupán a 0,1 százaléka az, amit most az óceánok felületén találtak- írta az index.

Forrás: greenfo.hu