Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

42 ezer tonna kidobott műszaki cikk

  • 2007. július 14.
  • humusz
Teljesülni fog az Európai Unió által 2008 decemberére elõírt kötelezettség az elektronikai hulladékok begyûjtésére vonatkozóan Magyarországon - mondta Tóth Zoltán, az e-hulladék kezelésre specializálódott társaság, az Electro-Coord Magyarország Kht. ügyvezetõ igazgatója.

Közölte: az unió 2005-ös döntése alapján minden tagállamnak lakosonként 4 kilogramm elektronikai hulladék begyűjtéséről kell gondoskodnia 2008 végére.

Ez Magyarországon 42 ezer tonna kidobott műszaki cikket jelent, amely az összes kidobott elektronikai berendezés 30 százaléka. Az idén országszerte 30 ezer tonna e-hulladékot gyűjtenek be, tavaly ez még csak 16,5 ezer tonna volt.

A visszavett gépek 75-80 százaléka újrahasznosítható - jelezte az ügyvezető igazgató. Hozzáfűzte, hogy a fennmaradó mennyiség hulladéklerakóba kerül.

Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek a berendezések 40 százalékát viszik vissza a boltokba, amelyeknek csak új eszköz eladása esetén kötelező azt bevenniük.

A további 60 százalék az utcáról, illetve hulladékgyűjtőkből származik - hangoztatta az ügyvezető.

Tóth Zoltán megjegyezte: a begyűjtéssel és hasznosítással kapcsolatos kötelezettségek az elektronikus berendezések gyártóit terhelik, amelyek feladataikat leggyakrabban koordináló cégekre bízzák.

Hozzátette, hogy Magyarországon a piacon hat cég foglalkozik a hulladékkezelés szervezésével, közülük az Electro-Coord a legnagyobb, 80 százalékos részesedéssel.

A 306 cég kötelezettségét átvállaló vállalat az idén 2,5 milliárd forintot fordít hulladékkezelésre - közölte az ügyvezető.

Magyarországon kiépült a visszavett berendezések jelentős mennyiségének feldolgozását végző ipar, így nincs szükség külföldi partnerek bevonására - hangoztatta a cég vezetője.Adatai szerint hulladékgazdálkodási cégek eddig mintegy 1,6 milliárd forintot ruháztak be a feldolgozó-kapacitás kiépítésére.

Tóth Zoltán elmondta, hogy a kötelezett cégek piaci részesedésük alapján fizetnek a kht.-nek díjat, amelynek mértékét egy speciális program számolja ki. A konkurens vállalatok így nem vonhatnak le következtetéseket az adott cég forgalmára.