Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

41 veszélyeshulladék-égetőből 2 EU konform

  • 2005. február 28.
  • humusz
Nyártól drágább lehet a veszélyes hulladék megsemmisítése, mivel több kisebb égetõt is be kell csukni. A veszélyes-hulladékégetõk többsége ugyanis június 30-áig nem képes teljesíteni az uniós környezetvédelmi elõírásokat. Egyes szakértõk ezért az égetõk felének bezárását jósolják.

A hazánkban működő 41 veszélyes-hulladékégetőből csupán kettő felel meg az unió környezetvédelmi előírásainak. A 39 korszerűtlen égető átalakítására június 30-áig kaptunk haladékot. Valamennyinek a  felújítása több mint hétmilliárd forintba kerül. Ennyi pénz  az idei állami büdzsében nincs, így a korszerűtlenebb égetőket a bezárás veszélye fenyegeti. Egyes szakértők szerint például a szilárd és folyékony komponensek égetésére is alkalmas 18 üzemnek csaknem a fele nem képes határidőre teljesíteni az uniós normákat, a speciális kórházi veszélyeshulladék-égetőknek pedig a 70 százaléka szűnhet meg.

"Biztos, hogy sok kisebb hulladékégető nem fogja tudni teljesíteni ezeket a követelményeket, de én azért optimista vagyok. A helyzet az, hogy a rendelkezésre álló kapacitások meghaladják azt a mennyiséget, amennyi égetésére szükség van, tehát ha néhány kisebb hulladékégető be is zár, akkor sincs olyan probléma, ami az ártalmatlanítást megnehezítené" - véli dr. Kovács Endre, a Környezetvédelmi Minisztérium szakmai tanácsadója.

Már néhány kisebb égető bezárása is azonban várhatóan drágulást eredményez, hiszen a hosszabb szállítás egyben fuvarköltségnövekedést jelent.

HÍR TV