Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

34 milliárdos hulladékos beruházás

  • 2006. július 12.
  • humusz
A jövõ tavasszal indul az északkelet-magyarországi regionális hulladék-gazdálkodási program megvalósítása

A jövő tavasszal indul az északkelet-magyarországi regionális hulladék-gazdálkodási program megvalósítása, a 34 milliárd forint értékű beruházással Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11 településén alakítják ki a háztartási szemét gyűjtésének, elhelyezésének és hasznosításának rendszerét - közölte a nyírségi területfejlesztési ügynökség igazgatója kedden Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A létesítményeket készítő kivitelezőt nyílt európai tenderen szeptemberig választják ki, azt követően az engedélyes tervek készülnek el, tavasszal pedig kezdődik az építkezés, két új hulladéklerakó épül Kisvárdán és Nagyecseden, míg a nyíregyházit bővítik, illetve válogató-üzemet is létesítenek területén - mondta Tisza András. Kialakítanak továbbá 11 kistérségi lerakót, valamint 630 úgynevezett hulladékgyűjtő-szigetet és 20 hulladékudvart, az utóbbiakat a szelektív gyűjtéshez.

Hulladékgyűjtő eszközöket, járműveket vásárolnak, feldolgozó üzemeket és komposztáló telepeket építenek, és létrehoznak egy égetőművet is. A programban szerepel a keletkező depóniagáz energiatermelési célú felhasználása, valamint a jelenlegi 194 lerakó telep rekultivációja is. A 34 milliárdos beruházási összeg 78 százalékát az Európai Unió biztosítja, 12 százalékát nemzeti, 10 százalékát pedig a társult önkormányzatok fejlesztési forrásából fizetik.

A projektfelelős szabolcsi területfejlesztési ügynökség vezetője hangsúlyozta, szeptemberig a rendszer üzemeltetéséről is dönt az érintett helyhatóságok által alapított társulat. Tárgyalnak az érintett településeken jelenleg hulladék-gyűjtést végző vállalkozásokkal, amelyek a tervek szerint szerepet kapnak az új rendszer működtetésében.

Tisza András megjegyezte, a háztartási hulladék gyűjtő és elhelyező rendszer mintegy ezer embernek teremt munkahelyet a térségben, s további ezren dolgozhatnak majd a létrejövő hulladék-hasznosító, feldolgozó üzemekben és az égetőműben is.