Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

30 tonna fémhulladékra bukkantak egy budapesti kertesházban

  • 2014. december 17.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

30 tonna háztartási hulladékot és 620 kg fémdobozt talált a NAV egy budapesti családi házban. A birtokló a fémkereskedelmi törvény megsértette az ismeretlen származású fémhulladék birtoklásával, illetve a kereskedelmi engedély hiányával.

Harminc tonna háztartási fémhulladékot, egy furgon rakterében pedig 620 kilogramm fémdobozt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy budapesti családi ház kertjében és garázsában.

A NAV szerint a lakóház tulajdonosa azt állította, hogy az egyebek mellett régi hűtőkből, tűzhelyekből és mosógépekből álló fémhulladékot évek alatt gyűjtötte össze a rokonoktól, de idegenek is vittek oda gépeket. Mindet szét akarta bontani, majd átválogatás után eladni egy fémkereskedőnek, erre azonban nem volt engedélye.

Emellett a pénzügyőrök egy furgon rakterének átvizsgálásakor nagy mennyiségű üres festékes és oldószeres dobozt, flakont találtak. A gépjármű tulajdonosa elmondta, hogy lemezhulladékként kívánta azokat értékesíteni. Ugyanakkor a fémdobozoknak sem az eredetét, sem a származását nem tudta igazolni, és ezzel megsértette a fémkereskedelmi törvényt.

A pénzügyőrök a furgonban talált 620 kilogramm, valamint a családi ház körül felhalmozott, több mint hétmillió forint piaci értékű, fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot lefoglalták, és a fémkereskedelmi törvényben foglaltak megsértése miatt közigazgatási eljárást indítottak. Utóbbi esetben a várható bírság összege meghaladja a 21 millió forintot.

A lomtalanított hulladék birtoklása alapesetben lopásnak minősül, így a rendőrség vizsgálja a fémhulladék eredetét.

Forrás: index.hu