Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A “30 Évig Tartó Pulóver”, mint a “gyors divat” alternatívája

  • 2016. július 19.
  • sklania

Egy fiatal divattervező a környezetre, a munkavállalók jogaira és a vásárlók pénztárcájára gyakorolt negatív hatásai miatt erősen bírált ún. “fast fashion” radikális alternatívájával állt elő. A “fast fashion” tükörfordítása “gyors divat”, amely azt jelenti, hogy a rossz anyagminőségű, rövid használati időre tervezett ruházati termékeket a fogyasztók a gyorsan változó stílusokhoz, trendekhez alkalmazkodva sűrűn lecserélik.

Ez az alternatíva a jó minőségű, erős és időtálló anyagokból előállított pulóver, amelyre a tervező 30 éves garanciát vállal; ez homlokegyenest szembemegy a manapság sok népszerű divatcikkre jellemző ún. tervezett elavulással.

Az ötletgazdát, Thomas Crindlandet (24) sokkolta az az óriási környezetpusztítás, amely a világ több gyapottermesztő régióját sújtja.

“Azért álltam elő a 30 Évig Tartó Pulóver ötletével, mert szeretném a fenntartható divatot népszerűsíteni, és szeretném, ha az emberek elgondolkodnának azon, hogy az öltözködési szokásaik milyen módon hatnak a Föld természeti erőforrásaira."
 
A ruhaneműkben található egyre több szintetikus anyag az óceánokra is jelentős negatív hatást gyakorol: a mosógépekből évente több millió apró mikroszál jut el a világtengerekbe, amelyet, miután az ott élő élővilág elfogyasztott, bekerül a táplálékláncba – végső soron pedig a tányérunkon köt ki. Jelenleg ezeknek az apró mikroszálaknak az emberi egészségre gyakorolt hatásáról alig tudunk valamit, de azt már megállapították, hogy az ezeket fogyasztó halak még szaporodásuk előtt elpusztulnak.

A Thomas Cridland által használt természetes, időtálló pamutanyag ezekre a problémákra fenntartható megoldást nyújt, és unortodox alternatíváját kínálja a “fast fashion”-nek: a gyorsabb nem mindig jobb. Az általa tervezett darabok célja, hogy egy életen át kitartsanak, és megmutassák, hogy milyen innovációk szükségesek egy nulla hulladékot termelő világhoz és egy valóban körkörös gazdasághoz. Ezekre az ötletekre van szükségünk a rossz tervezésen és a tervezett elavuláson alapuló termékek helyett.


fordította: Pataki Viki

forrás: http://peoplesdesignlab.org/en/blog/post/30-year-sweatshirt-offers-alternative-fast-fashion