Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2014 a keleti sün éve - pályázati felhívás

  • 2014. szeptember 12.
  • Ressinka Agnes

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2014. A KELETI SÜN ÉVE alkalmából „Titokzatos sün-történetek” címmel mese- és képregényíró pályázatot hirdet.

A keleti sün, hazánk egyetlen őshonos sünfaja, Magyarország majd minden táján és településén előfordul. Jelen vannak, mégis oly keveset tudunk az életükről. Télen elbújnak, téli álmot alszanak, de tavasztól őszig az éj leple alatt vadászgatnak, portyáznak, mindenféle pajort, csigát, gilisztát elfogyasztanak. Nagy ritkán, többnyire csak alkonyatkor vagy éjszaka kerülhetnek a szemünk elé, legalábbis a tudományos ismeretterjesztő könyvek erről írnak. A színes fantáziával megáldott gyerekek azonban tudják, hogy ez csak a dolgok egyik oldala. Mit is csinálnak a sünök valójában? Hol töltik idejük nagy részét? Kivel találkoznak, hogyan „beszélgetnek”, udvarolnak, vagy épp perlekednek? Mi fontos nekik és mi nem? Hogyan látják a világot és hogyan minket, embereket? Mit szeretnek és mitől félnek? Esetleg milyen titokzatos, tündéri vagy boszorkányos dolgokban vesznek részt, mi történik velük? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához azonban a tudomány már nem elég. Ennél sokkal többre van szükség! Szeretettel várunk tehát olyan meséket, képregényeket, melyekben megjelenik akár főszerepben, akár csak mellékszereplőként mindannyiunk kedves kis mozgó tűpárnája, a 2014. Év Emlősének választott keleti sün.

Pályázati kategóriák:

A) Meseíró pályázat 6-11 éves korig. Maximum 5 gépelt oldal, vagy 10 (olvashatóan) kézzel írt A/4-es oldal, rajzokkal, festményekkel illusztrálva (vagy illusztráció nélkül), elektronikusan vagy postai úton küldve.

B) Képregényíró pályázat 12-17 éves korig. Maximum 5 A/4-es oldal, 30 „képregénykocka”, színes, vagy fekete-fehér, jól olvasható, kézzel vagy géppel írt szövegdobozokkal.

Az elektronikusan, vagy postai úton készített és beküldött egyéni pályamunkák 2014. szeptember 15‑ig nyújthatók be a területileg érintett nemzeti park igazgatósághoz. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „Titokzatos sün-történetek”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a http://www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.

Minden pályázó egyetlen, eddig nyomtatásban meg nem jelent pályaművel pályázhat. A pályaművekhez kérjük csatolni: név, kor/osztály, a felkészítő tanár vagy a szülő neve és elérhetőségei, a pályázó postacíme, telefonszáma, email címe és a kategória, amelyben nevez. A pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

Bővebb információ található a területileg érintett nemzeti park igazgatóságának saját honlapján, valamint a http://www.vadonleso.hu és a http://www.termeszetvdelem.hu honlapokon. 
A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2014. szeptember 15.
Az alkotásokat pályázatonként és korosztályonként értékeljük és jutalmazzuk. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2014. október 4-én, az Állatok Világnapján kerül sor a területileg érintett nemzeti park igazgatóságán. A legjobb alkotások 2014 novemberében egy országos gálaműsor keretében, neves művészek előadásában kerülnek bemutatásra, valamint megjelentetjük a
www.vadonleso.hu weboldalon is. A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és a rajz esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez. A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

www.ofi.hu