Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

10 ezer tonna szemetet vittek el az egyetlen magyar majdnemgyarmatról

  • 2018. január 08.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A szovjet időkben jelentős mennyiségű szemét gyűlt fel a sarkvidéki Ferenc József-föld területén, amit az Orosz Sarkvidéki Nemzeti Park munkatársai fokozatosan takarítanak el.

A legutóbbi körben 10,6 ezer tonna bezsákolt hulladékot szállítottak el egy 10,3 millió dolláros költségvetésű akcióban, de 2012 óta már több mint 50 tonnát vittek el a szigetcsoportról.

Ferenc József-föld nem a nagy népsűrűségéről közismert (januárban átlagosan -10 és -15 Celsius-fok a hőmérséklet, de a legmelegebb nyáron sem melegszik 0-2 fok fölé), a hulladék szovjet kori katonai bázisokhoz köthető. Katonai célokon kívül csak tudományos kutatásra használták és használják ma is.

Ferenc József-földnek magyar kötődése van, 1873-ban fedezte fel az Osztrák-Magyar Monarchia Tegetthoff nevű vitorláshajóján utazó legénység, melynek egy magyar tagja is volt. Az expedíció költségét Johann Wilczek gróf, a bécsi Földrajzi Társaság elnöke és Zichy Ödön gróf állta, ezért a Ferenc József-földnek elnevezett szigetcsoport egy-egy tagját Zichyről illetve Wilczekről nevezték el, de volt olyan félsziget is, ami a Budapest-fok nevet kapta, egy másikat pedig Deák Ferenc névre kereszteltek.

A Monarchia ugyanakkor meg sem próbálta hivatalosan elismertetni a sarkvidéki területet, mint saját gyarmatát, mert a névadó Ferenc József császár elutasította a gyarmati politikát.

A nemzetközi jogban egészen addig senkiföldjének számított, amíg a Szovjetunió 1926-ban meg nem nevezte saját birtokaként. Ekkor már Norvégia is igényt formált rá, de lecsúszott róla, mert a norvég hajó az oroszok után ért oda, és így Moszkváé lett a szigetcsoport. A neve viszont máig őrzi a Monarcia expedíciójának emlékét.

 

forrás: zip.hu