Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemet mondtak a palackozott vízre

  • 2014. augusztus 01.
  • Ressinka Agnes

Az amerikaiak évente 70 milliárdnál is több műanyag palack vizet vásárolnak, ezzel a mennyiséggel 370-szer körbe tudnánk rakni a Földet.

Az egyszer használatos palackok óriási terhet jelentenek a környezetünknek: a gyártásukhoz nagy mennyiségű olajra van szükség, és sok esetben csak egyszer használjuk őket, rögtön a kukában végzik, a szeméthegyet gyarapítva ezzel.

Az amerikaiak éves palackmennyiségének legyártásához körülbelül 17 millió hordó olaj szükséges. Egy átlagos amerikai család kb. 56 palack vizet fogyaszt hetente, és ennek csak a töredéke kerül a szelektív kukába. Nem beszélve arról, hogy a profitra éhes vízpalackozók sokszor sima csapvizet töltenek az "ásványvizes" palackokba.

A műanyag palackok gyártásának fenntartathatatlanságát felismerve 2014 tavaszán San Francisco rendeletben tiltotta meg az egyszer használatos műanyag palackba töltött vizek közterületen történő árusítását és terjesztését. Ezzel a lépéssel az első olyan nagyváros lett az USA-ban, amelyik ilyen tilalmat rendel el.

Tudsz hasonló kezdeményezésről? Írd meg a [email protected] email címre!

 

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

http://tudatosvasarlo.hu