Természetes ruhafestés festőnövényekkel

Időpont: 
kedd, 2015, augusztus 18 - 18:00 - 20:00
Helyszín: 
a Messzelátó Egyesület irodája: IX. kerület, Erkel u. 15., földszint, bal hátsó kapu az udvarban.

Ráuntál egy régi darabra? Megkopott a színe? Ijesztő, milyen környezeti- és egészségügyi kockázatokkal fenyeget minket a divat, milyen körülmények között dolgoznak a ruhagyári munkások Ázsia-szerte azért, hogy a mi polcunkra is eljuthasson a sokadik, teljesen indokolatlanul megvásárolt ezer forintos póló. „De hisz szükségem volt egy lila felsőre, ami megy ahhoz a sálhoz!” – akarnád már mondani, amire a mi válaszunk: „fesd magad!”

 „De hisz szükségem volt egy lila felsőre, ami megy ahhoz a sálhoz!” – akarnád már mondani, amire a mi válaszunk: „fesd magad!”

Neked is biztos akad otthon olyan ruhád, amit már valamiért nem hordasz. Odaadhatod adományba persze, de azt írják, már a segélyszervezetek sem tudnak mit kezdeni ekkora ruhafelesleggel, amit termelünk. Hát akkor? Újítsd meg! Gyere el ruhafestő foglalkozásunkra, s tanuld meg, hogyan tudsz természetes festékeket, s izgalmas, természet közeli mintákat kreálni, amitől garantáltan egyedi lesz az a ruhadarab!

Nézz szét India Flint oldalán, hogy meglásd, honnan szerezzük az inspirációt a foglalkozáson használt mintákhoz! (Ilyesmit készítünk mi is.)

Program:

Az est folyamán minden résztvevő 1 db sálat és 1 db egyéb ruhadarabot készíthet el.
A ruhák színezéséhez sokféle festőnövény használható, pl. dió, eukaliptusz, tölgy, talán orbáncfű és szeder, répa, hagyma, cékla, eperfa, bodzabogyó, büdöske – ezek közül néhányat kipróbálunk, a többiről beszélgetünk.
Két féle technikát fogunk kipróbálni. Az egyik ruhadarab esetében napérlelést végzünk: ehhez szükséged lesz egy saját befőttes üvegre, amiben elfér az erre szánt ruhadarabod. Ezt a saját üvegedben fogod hazavinni még aznap. A másik ruhadarabot vederben festjük – ezek nálunk fognak tovább érni az irodában, így ezeket majd a Messzelátó szeptember 5-i születésnapi buliján veheted át.

Hozd magaddal:

    azt a ruhadarabot, amit be szeretnél festeni. Ez lehet egy vékony anyagú világos felső, vagy ruha is, inkább természetes anyagú, de Kingánál a műszálas darabok is működtek. Ha bizonytalan vagy, hozhatsz nyugodtan többet is, s segítünk választani. A sálhoz az anyagot mi adjuk, de hozhatsz sajátot is.
    1 db befőttes üveget (7dl – 1 l közöttit)

Gyere egyedül, családdal, vagy barátokkal – mindenhogy szeretettel és tárt karokkal várunk. Akkor is, ha már találkoztunk, s akkor is, ha még nem ismerjük egymást.

Jelentkezés itt!

A programnak minimum 1000 Ft komolysági díja van, hogy tényleg komolyan vegyétek azt, hogy eljöttök. Ez az összeg nem fedezi a program szervezési költségeit, ezért ha teheted, kérjük támogasd tagdíj befizetéssel az egyesületet. A komolysági díj tagoknak minimum 100 Ft.

A pályázatok, illetve a komolysági díj sajnos nem fedik a programok teljes szervezési költségét, ezért szükségünk van a Te segítségedre is. Kérjük, támogasd Egyesületünket tagdíjbefizetéseddel! Reméljük, programjaink kapcsán kedvet kapsz ahhoz, hogy tagként is támogasd a Messzelátó munkáját mind tagdíjjal, mind önkéntes szerepvállalással.

További információ: 
http://messzelato.hu