Szakmai fórum az önkormányzatok átláthatóságáról

Időpont: 
szerda, 2014, december 17 - 13:30 - 16:30
Helyszín: 
Magnet Közösségi Ház, Budapest, 1062 Andrássy út 98., Juhar terem

Ma Magyarországon egyetlen település sem tartja be a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó jogszabályokat. Pedig még ez se lenne elegendő a garantáltan korrupciómentes működéshez.

Idén ősszel indította el az eDemokrácia Műhely EgyesületÜvegfalu” című programját, amelynek során a teljesen átláthatóan és korrupciómentesen működő önkormányzat modelljét szeretnék kidolgozni, kipróbálni és elterjeszteni.

Az Üvegfalu pilot projektként valósul meg elsőként Pázmánd községben, a szakértők feltárják azokat a folyamatokat, helyi gyakorlatokat, amelyek internetes publikálása által megvalósulhat a teljes átláthatóság a településen. Ennek a munkának az összes vetületét érinti a program: az internetes technológiáktól kezdve, a társadalmi mobilizáción át, a helyi rendeletek megalkotásáig.

Mit kellene átláthatóvá tenni? Hogyan, milyen módszerekkel valósítható meg ezt? Milyen kockázatokat kell megfontolni, milyen problémákat kellene áthidalni, és hogyan? Milyen jó gyakorlatok működnek már? Milyen konkrét haszna lehet egy ilyen projektnek a helyi közösség számára? Nem ró-e a közzététel irreális terhet a településre?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések közös megvitatására hívja a téma szakértőit, érintettjeit és minden érdeklődőt a szervező. A fórumbeszélgetésen ismertetik a programot, és eddigi eredményeit. A rendezvény célja a tapasztalatcsere, a kapcsolatok építése és a szakmai összekapcsolódás elindítása.

További információ: 
Kapcsolat: Madarász Csaba +36703643482; [email protected]
CsatolmányMéret
Fájl A meghívó letölthető innen.56.91 KB