Lakossági vitaest a kerti és háztartási hulladékégetés témaköréről

Időpont: 
szerda, 2016, december 7 - 18:00 - 20:00
Helyszín: 
Bordányi Faluház

Miért tilos kerti és háztartási hulladékot égetni? Milyen következményekkel jár? Milyen alternatívák vannak? Hogyan tüzeljünk környezetbarát módon?

A vitaesten a Humusz munkatársai fognak a kérdésekre válaszolni.

Magyarország légszennyezettsége jelenleg Kínáéval vetekszik. Amint ősszel lehullanak az első falevelek, rögtön máglyára is kerülnek. A kerti hulladékok szabadtéri égetése a 2015. március 5-től hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében tilos, a bírság minimum 100.000 Ft, de akár az 500.000 Ft-ig is terjedhet. Ugyanez a helyzet a szabadtéren és a kazánokban elégetett háztartási hulladékokkal is, azt azonban a 2010. évi levegő védelméről szolgáló kormányrendelet szabályozza. Ha azt vesszük észre, hogy szomszédunk a jó szó ellenére is hulladékot éget, a rendőrséghez, tűzoltósághoz vagy járási hivatalokhoz fordulhatunk segítségért. Ezek a szabályozások mind a mi érdekeinket védik, ugyanis súlyos környezeti és egészségügyi következményekkel jár a hulladékok elégetése.

A lakossági vitaest célja, hogy a kockázatok bemutatása mellett a megfelelő tüzelésről és hulladékkezelésről is szó essen, továbbá hogy a lakosságnak lehetősége legyen saját tapasztalatait megosztani, kérdéseit feltenni.

A program délután 6-kor kezdődik a bordányi Faluházban és könyvtárban, maximum 2 órás időtartamban.

Az eseményen "ökofrankó" büfét biztosítunk.

 

 


 

Az eseményt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.

Földművelésügyi Minisztérium

További információ: 
www.humusz.hu/haziegetes