Könyvbemutató Százhalombattán

Időpont: 
péntek, 2015, június 5 - 17:00 - 19:00
Helyszín: 
Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, Szent István tér 5.

Zöld jövő! címmel a környezetvédelem témáját feldolgozó mesekönyvet adott ki a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat. A 46 mesét tartalmazó könyv ünnepélyes bemutatójára a Környezetvédelmi Világnapon, 2015. június 5-én került sor aszázhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

 

A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat még tavaly, a Föld Napján hirdette meg országos meseíró pályázatát, melyre kifejezetten kisgyermekeknek szóló, magyar nyelvű, a környezetvédelem és környezettudatosság témáját feldolgozó írásokat várt. A február 28-i határidőig közel 90 pályamű érkezett, egyharmada a határon túlról. Mivel korosztályos megkötést a kiíró nem tett, a pályázók köre igen széles: a legfiatalabb alkotó 9, a legidősebb 80 éves volt. „Nagy öröm számunkra, hogy ennyi embert megmozgatott ez a téma, számos magas színvonalú, kedves és szórakoztató írás érkezett. Különösen örültünk azoknak a meséknek, amiket gyerekek írtak, hiszen ez egyfajta visszajelzés is számunkra, hogy a környezettudatos nevelés meghozza gyümölcsét. A gyerekek nagyon nyitottak még a természet dolgaira. Ha már egészen kis korban elkezdjük megmutatni, milyen fontos, hogy a szemét a emetesbe kerüljön, hogy a hulladék nem mindig szemét, hogy a csapot el is lehet zárni fogmosás közben, ezek mind beépülnek és természetesek lesznek a felnövő gyermekeink számára. Így egy tisztább és egészségesebb bolygón lehetnek felnőttek. Ez pedig az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk nekik és nem kerül semmibe csak egy kis odafigyelésbe.” – mondta el Tápai Mónika a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat elnöke. A beérkezett mesékből a 3 tagú zsűri 46-ot válogatott ki a 2011-ben kiadott Óvd a Földet! című mesekönyv folytatásaként megjelenő Zöld jövő! című kiadványba. Az illusztrációkat a százhalombattai Eötvös Loránd, Arany János és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolák diákjai készítették.  A civil szervezet környezetvédelmi munkájának fontosságát és a százhalombattai közösség építő erejének jelentőségét is megmutatja, hogy számos helyi vállalkozás állt a kezdeményezés mellé és támogatta a könyv nyomtatott formátumú megjelenését. Az első kiadás köteteiből a Hulladékkommandó a helyi óvodáknak is adományoz, ezzel is segítve a környezettudatos nevelés ügyét.  „A mese az egyik legjobb eszköz, arra, hogy a gyermekeknek fontos üzeneteket adjunk át. Amellett, hogy szórakoztat, fejleszt is, így nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a gyerekek már egészen kicsiként is, a koruknak megfelelő meséket hallhassanak szüleiktől, a bölcsödében, óvodában. A Hulladékkommandó kezdeményezésének nagyon megörültünk, mert mindannyian tudjuk mennyire fontos, hogy a gyerekek ismerjék és értsék a környezetvédelem ügyét, de erről szóló mesekönyv még alig van. Bízunk benne, hogy ez a most már két részes sorozat hamarosan további könyvekkel bővül, s minél többekhez eljut majd” – nyilatkozta Kovács Marianna a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. A könyvbemutatón felnőttek tolmácsolásában ismerhették meg a mesekönyv egy-egy meséjét, gyermekelőadásokkal színesítették az eseményt, díjazták a megjelent alkotókat, illetve a százhalombattai Pitypangos Óvoda palántái mutattak be egy rövid műsort, kapcsolódva a környezettudatosság témaköréhez. 

A Hulladékkommandóról

A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat, a nyíregyházi Hulladékkommandó mintájára, civil kezdeményezés nyomán, 2008-ban alapított környezetvédelmi szervezet. Alaptevékenysége az illegális hulladékok lerakása elleni harc, de emellett kiemelt hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelése is.  Fennállásuk óta segítik a tan-, és gyermekintézményeket különböző előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, interaktív játékokkal illetve az általuk szerkesztett kiadványokkal. A szervezet dinamikusan fejlődődik, jelenleg 22 állandó tagja van, akik mellett számos önkéntes dolgozik eseménytől függően. A legfiatalabb önkéntes 7, a legidősebb 80 éves. Működésük eddigi 6 éve alatt közel 1500 embert mozgattak meg a környezetvédelem ügyéért és több mint 300 eljárást kezdeményeztek illegális hulladékot elhelyezőkkel szemben. Minden évben nagyságrendileg 30-40 m3 hulladékot gyűjtenek össze. Sikeres településfejlesztési pályázataiknak köszönhetően játszóteret és pihenőparkot újítottak fel, illetve hulladék-mentesítették a Százhalombatta környéki zöldövezeteket. Munkájuk nem korlátozódik Százhalombattára, nemrégiben kezdték meg Vecsésen az együttműködést az önkormányzattal az illegális hulladéklerakás ellenes program közös kidolgozására. De együttműködtek több településsel is. A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat 2012-ben elnyerte Pest megye "Környezetvédelmi Díját”.

 

 

 

 

További információ: 
Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat Tápai Mónika – elnök 06-70/389-4315 Százhalombatta, Béke u. 15. 4/2. [email protected] www.hulladekkommando.battanet.hu Hamvas Béla Városi Könyvtár Kovács Marianna – igazgatóhelyettes 06-23-355-727 Százhalombatta, Szent István tér 5. [email protected] www.hbvk.hu