HAND PCD képzés EU-s kereskedelmi és gazdasági egyezményekről

Időpont: 
kedd, 2015, szeptember 8 - 10:00 - 14:00
Helyszín: 
Budapest - még egyeztetés alatt

A HAND Szövetség a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája témáján belül a kereskedelmi és gazdasági egyezmények, illetve a szellemi tulajdonjog kérdéseivel foglalkozó szakmai képzést szervez a Szövetség tagjai és egyéb civil szervezetek számára.

Tematika:

Az európai (uniós és tagállami) kereskedelmi egyezmények számos eleme csakis a fejlett országok érdekeit szolgálják, és az általuk is elfogadott, megfogalmazott fejlesztési célokkal szemben érvényesülő hatást gyakorolnak a fejlődő országok gazdaságára. Ezeknek az egyezményeknek a hátterével való megismerkedés mellett a képzés során foglalkozni fogunk az uniós szabadkereskedelmi egyezmények (TTIP, CETA és társaik), és a gazdasági partnerségi megállapodások (EPAs) fejlődő országokra gyakorolt gazdasági, környezeti és társadalmi hatásaival is. Konkrét példákon keresztül bemutatásra kerül, hogy érdemes-e civilként fellépni az ilyen egyezmények ellen, és ha igen, akkor hogyan.

Szó esik majd az egyezmények kapcsán a szellemi tulajdonjog érvényesítésének ellentmondásairól is. Számos, ma már gyógyszerekkel gyógyítható betegség által okozott halálesetet meg lehetne előzni, csakhogy ezek a gyógyszerek a szabadalmi jogok védelme és a szellemi termékekre vonatkozó kereskedelmi szabályozások és így az áruk miatt sokszor nem hozzáférhetőek a fejlődő országokban. A képzés egy részében ezt a témát járjuk körül.

Pontos programmal és logisztikai részletekkel jelentkezünk egy későbbi időpontban, de addig is azt szeretnénk kérni, hogy részvételi szándékotokat előzetesen jelezzétek a [email protected] e-mail címen Prontvai Lilla HAND-gyakornoknak augusztus 24-ig.

Fontos, hogy vidéki szervezetek delegáltjai számára, amennyiben igény van rá, fedezni tudjuk az utazási költségeket.

További információ: