Barátnőnk, az ecet

  • 2017. április 01. 02:00
  • P.Gabi

Mi mindenre használható az ecet egy háztartásban?

Először is használd vízkőoldónak, öblítőnek a mosógépbe, mosogatógépbe! Ne hidd el, hogy csak a salátába jó! Moss fel vele, használd szappanos hajmosás után hajöblítésre, használd fertőtlenítéshez, rovarcsípés enyhítésére!

Ha vízkőoldónak használod, adj időt neki, hogy fel tudja oldani a vízkövet!

Hogy büdös? Igaz, de környezetbarát és ki lehet váltani vele egy rakás környezetszennyező kemikáliát. Ha nagyon zavar, szellőztess!

Pamut mosásához eleve semmi szükség antisztatizáló hatású öblítőre. Az öblítő tartályba öntött kis mennyiségű ecet pár csepp illóolajjal teljesen kiváltja az öblítőt. Az ecet a ruhák színét vigyázza, fertőtlenít az illóolajokkal együtt, pláne, ha napfény szárítja a ruhákat, akkor biztos az antibakteriális hatás és az illat semmilyen öblítővel nem tudja felvenni a versenyt. Jut eszembe, a mosógépet is vízkőtleníti:)

Felmosáshoz se kell túl sok a felmosóvízbe. Nem kell félni, hogy ecetszagú marad a lakás. Nyilván érdemes szellőztetni, de elpárolog a szag hamar. Ha pár csepp teafaolajat teszünk a vízbe még, akkor a fertőtlenítő hatása megnő a felmosóvíznek.

Aki mosott már szappannal hajat, az tudja, hogy érdemes ecetes öblítést alkalmazni a szappan leöblítését követően. Itt is játszhatunk illóolajok bevetésével.

Sokan fogyókúrához is használják az ecetet, háziasszonyok savanyúságok tartósításához, rovarcsípések kezelésére.

Biztos kihagytam még vagy százféle felhasználási módot. Neked mi jut még eszedbe?

 

Hozzászólások

Halihó, szintén vízkőoldás, szintén környezetbarát, de nem büdös: 1 liter víz + 50g citromsav Ez a Senseo kávégépek gyári vízkőoldója is, amit horror áron árulnak a márkanév alatt, amióta ezt tudom (2010), azóta sima mezei befőzéshez is használt citromsavat veszek tucatszámra, és azzal oldok minden vízkövet. Ha épp nincs befőző szezon, akkor agrár vagy borászati boltban bármikor hozzá lehet jutni kedvező áron.

Új hozzászólás

Szűrt HTML

  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.